Castelul Cantacuzino – între exuberanță și pietate| La doi pași de Brașov

de |

La doi pași mai mari de Brașov: Castelul Cantacuzino, povestea apusă a unui trecut nu foarte îndepărtat

Chiar dacă ne depărtăm puțin de limita județului, nu putem să nu ne aruncăm privirile spre Castelul Cantacuzino, o emblemă arhitecturală și istorică aparte care ne însoțește în explorările noastre istorice. Despre Castel, știm că se află într-o poziție cheie, în care domină liniștea prin simpla prezență a munților care se înalță măiestuos în fața lui. Mai știm că este un loc ideal pentru o pauză de la agitația urbană deoarece reprezintă o escapadă prielnică pentru momentele de #respiro și de restaurare a păcii sufletești. Și se află la numai aproximativ 40 de km de Brașov.

castelul cantacuzino

Ce știm despre castel?

Castelul Cantacuzino a fost inaugurat în 1911 la dorința prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino ce a fost prim-ministru al României în anii 1899-1990 și 1904-1907. Structura este construită într-un stil neoromânesc, din piatră și cărămidă și se întinde pe o suprafață de 3148 mp. Castelul Cantacuzino te transpune într-o epocă a echilibreleor și stabilității. Calmul locului este armonios transmis de parcul care înconjoară castelul și aleile care te poartă spre locuri cu o frumusețe aparte.

castelul cantacuzino

Interiorul castelului te invită într-o lume stilistică colorată de vitralii și plafoane cu grinzi pictate. Balustradele din lemn se îmbină armonios cu cele din piatră și fier forjat, creând un echilibru vizual plăcut. Meșteșugul artistic este redat și prin feroneria din castel care este minuțios ornamentată cu detalii de o curatețe impresionantă. Castelul Cantacuzino recrează o atmosferă specifică de reședință boierească și prin prezența șemineelor. Acestea sunt realizate din piatră de Albești, la care s-au adăugat ornamente de tipul mozaicurilor policrome.

castelul cantacuzino

Pentru a-și face simțită prezența în castel, au fost ilustrate pe friză picturi ale iluștrilor membri din famiia Cantacuzino. Mai mult, în castel se regăsește și o colecție heraldică a blazoanelor familiilor care erau încuscriți cu cantacuzinii.

Exuberanță și pietate » podeaua din monede

Se știe despre Cantacuzino că era un om foarte bogat. Cunoscut și sub porecla de „Nababu”, Cantacuzino dorea să își arate avuția, profitând la maxim de beneficiile pe care i le putea aduce. Asfel că, unele istorisiri vorbesc despre dorința inedită a acestuia de a-și crea podeaua exclusiv din monede. Însă, din cauza faptului că pe monedele din acele timpuri era imprimat chipul regelui, prințul a renunțat la idee. De ce? Din simplu fapt că se considera o jignire profundă a călca chipul regelui în picioare.

castelul cantacuzino

Despre prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino

Născut în 22 septembrie 1832, prințul a trăit până în 23 martie 1913. Fiind un om politic important, a fost ales de două ori primar al Bucureștiului. Calitățile sale și implicarea în viața politică l-au propulsat spre postul de prim-ministru al României de două ori: în 1899-1900 și 1904-1907.

castelul cantacuzino

Gheorghe Cantacuzino se trăgea din neamul voievozilor români, împărații bizantini Cantacuzino. Sârguincios, acesta a urmat studiile la București, finalizând doctoratul în drept la Paris în anul 1858. În urma dobândirii acestei diplome, a fost judecător la Tribunalul Ilfov, urmând ca ulterior să devină consilier la Curtea de Apel București. Din această funcție însă a demisionat în primăvara anului 1864 în data de 4 mai.

Și-a construit 3 palate dintre care unul în București amplasat pe Calea Victoriei (în prezent aici ființează Muzeul Național „George Enescu”), Castelul Cantacuzino din Bușteni (o adevărată oază de relaxare și un punct turistic important) și Palatul Cantacuzino din Florești, cunoscut și sub numele de „Micul Trianon” care în prezent se află în ruină.

castelul cantacuzino

Castelul Cantacuzino în prezent

Cum timpul își pune amprenta peste tot. Astfel că exuberantul castel a fost afectat de acesta. Faima, gloria și luxul de altădată au fost date uitării din cauza partidului comunist care a fost la putere o bună perioadă de timp în România. Multe obiecte au fost furate, iar peste lucrările inițiale au fost făcute modificări drastice, din cauza neconcordanței principiale. În prezent însă, Castelul Cantauzino reușește să se mențină prezent pe piața turistică din România, fiind un obiectiv turistic intens vizitat și apreciat.

Notă: pentru cei care vor doar să petreacă timp relaxant în această zonă de poveste a castelului, se pot bucura de plimbări în grădinile exterioare, cât și de restaurantul Cantacuisine, unde pot savura unele momente speciale. 

castelul cantacuzino

Sursă informații: www.cantacuzinocastle.com/, adevraul.ro
Surse foto: facebook.com/castelulcantacuzino, www.mlnar.ro
Autor: Teodora Lipciuc