Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

de |

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

Cuvintele așternute pe hârtie sunt și vor rămâne o sursă eternă de fericire, mângâiere și încurajare pentru minte și suflet. Cărțile sunt mici adăposturi pentru cei care tânjesc după libertatea gândurilor, a cuvintelor, care vor să evadeze din lumea puternic informatizată și tehnologizată.

În Brașov, pasionații de lectură au la dispoziție numeroase librării, biblioteci, dar și câteva anticariate. Acestea din urmă sunt locuri speciale, ce ascund adevărate comori pe rafturi. Tot aici vei întâlni cel mai plăcut parfum de carte veche, atât de ispititor pentru cititorii înverșunați.

Deși valoroase, anticariatele au rămas în umbră – trendurile literare s-au schimbat, iar cititorii preferă cărțile online în detrimentul celor tipărite. În acest context, ne-am întrebat care este situația anticariatelor din orașul de la poalele Tâmpei.

Curioși din fire, am pornit către anticariatele brașovene, de unde aveam să plecăm cu speranță în suflet și multe informații prețioase.

Librăria Miozotis (str. Traian , nr. 63)

Dacă te afli în stație la Teatrul Dramatic și te plictisești așteptând autobuzul, poți intra la anticariatul de pe Strada Traian. Spațiul este mic, dar primitor, iar rafturile sunt ticsite de cărți, astfel că ai de unde alege.

Despre acest anticariat am aflat că și-a început activitatea în 1991, iar în ziua deschiderii, rafturile de beletristică s-au golit. La început, acesta cuprindea un număr mult mai mare de cărți, însă, odată cu trecerea timpului, acesta și-a restrâns spațiul. Chiar dacă, aparent, numărul cititorilor este mai mic, aflăm cu mare fericire că brașovenii încă citesc. Așa că ne luăm rămas bun și plecăm cu zâmbetul pe buze de aici, dar și cu dorința de a reveni, pentru a căuta printre comori.

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

Anticariat Radivon (str. Diaconu Coresi, nr.3)

Ne continuăm călătoria spre Diaconu Coresi, un paradis pentru iubitorii de carte veche și antichități, ce găzduiește trei astfel de magazine. Facem primul popas la Radivon, un loc încântător pentru cei pasionați de carte veche, artă plastică, numismatică, filatelie și cartofilie. Colecția de obiecte vechi și cărți este impresionantă, astfel că atmosfera de aici este greu de descris în cuvinte.

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

Foto: Radivon Facebook

Anticariat Secunda 8 (str. Diaconu Coresi, nr. 2)

Mai facem câțiva pași și pătrundem într-o nouă lume a colecționarilor – Anticariatul Secunda 8. Pe lângă oferta generoasă de cărți, spațiul este frumos ornat cu timbre, monede, insigne, medalii, tablouri, fotografii vechi, cărți poștale, ceasuri de colecție și multe alte obiecte de o valoare incontestabilă.

Anticarul ne-a dezvăluit că majoritatea obiectelor provin de la persoane fizice, care se împart în trei mari categorii: colecționarii care întrerup activitatea și renunță la obiectele strânse de-a lungul timpului, colecționarii care vând anumite obiecte pentru a cumpăra altele și desigur, persoanele care decid să facă ordine printre lucrurile nefolositoare, dar și cei care vând obiecte și cărți vechi din cauza problemelor materiale.

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

 

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

Anticariat și Antichități (str. Diaconu Coresi, nr. 3)

Traversăm și deschidem ușa ultimului anticariat de pe strada Diaconu Coresi. De cum intrăm, suntem captivați de frumusețea tablourilor expuse, dar și de colecția impresionantă de cărți și numeroase alte antichități.

Spre deosebire de restul anticariatelor din oraș, aici plutește pasiunea pentru tablouri. Lucrările expuse aparțin unor mari artiști naționali și internaționali, printre care și câțiva pictori brașoveni. Ștefan Mironescu este unul dintre aceștia. Artistul a fost numit „pictorul Scheilor” datorită numeroaselor compoziții inspirate din aceste locuri. De asemenea, aici regăsim lucrări ale pictorului român contemporan Ștefan Câlția, născut la Brașov.

Pasionații și cunoscătorii sunt invitați să viziteze acest anticariat, întrucât vor descoperi nu doar opere deosebit de valoroase, ci și oameni pasionați, dispuși să își impărtășească povestea și cunoștințele.

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

Anticariat Aldus (Piața Sfatului, nr. 18)

Lăsăm tablourile în urmă și pășim din nou spre tărâmul magic al cărților. Așadar, ultima oprire este la anticariatul Aldus – o adevărată oază de cultură, un desfăt pentru iubitorii de cărți.

Anticariatul Aldus este un loc de poveste, în care te pierzi în spațiu și timp, dând uitării prezentul. Acesta găzduiește opere literare importante și lucrări de colecție, precum „Operele lui Rabelais” (1659) sau “Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor” (1835).

Tot aici au loc și mici întâlniri cu elevii, care sunt învățați că „fiecare carte conține un sâmbure de adevăr”. Mai târziu, aceștia se reîntorc, dornici să afle mai multe despre cărți și anticariat, ba chiar își aduc părinții sau bunicii. Ce răsplată minunată pentru un anticar, nu-i așa?

Ce a ținut în viață anticariatul de lângă Biserica Neagră? „Dragostea de carte și de oameni”, ne-a răspuns Doamna Astrid Hermel, singura evaluatoare de carte veche din țară, cu atestat. O veți găsi aici în fiecare zi, dornică să vă îndrume spre lumea fascinantă a cărților.

Printre cărți și oameni – În vizită la anticariatele brașovene

 

Aici se oprește călătoria noastră. Tu când ai trecut ultima dată pe la un anticariat?

Imagini & text: Ioana Fundurac