Istorie | Ce se învăţa în prima şcoală românească?

de |

Istorie | Ce se învăţa în prima şcoală românească?

Astăzi vorbim şi despre istorie, şi despre şcoală în acelaşi timp: prima şcoală românească. Iar dacă această introducere îţi sună interesant (şi puţin formal), atunci hai să lămurim şi locaţia acţiunii. Prima şcoală românească a fost zidită în 1495, în Scheii Braşovului, curtea Bisericii Sfântul Nicolae. Primele cursuri în limba română s-au desfăşurat în 1583.

Foto sus: matricea.ro

De acolo începe acţiunea noastră. Elevii din toată ţara au învăţat la istorie despre prima şcoală românească. Tu vei citi chiar mai multe despre obiceiurile, materiile şi felul în care oamenii plecau din această instituţie care ne face cinste.

prima școală românească
Foto: Alin Moraru

Ce învăţau dascălii primei şcoli româneşti

Zidită şi deschisă în 1495, prima şcoală românească a fost reclădită în 1760. Surprinzător, unele manuale de istorie prezintă această dată ca fiind cea a înfiinţării instituţiei. E posibil să ştii deja care este anul corect.

Ca să poată preda la şcoală, trebuia să vină alesul satului. Cu alte cuvinte, era vorba de un localnic înstărit, care plătea preţul unei găleţi de grâu, echivalentul financiar a 3-4 boi şi un car cu lemne. El avea de ales între a deveni preotul, notarul sau dascălul satului. Aceste meserii erau importante în egală măsură. Notarul era cel mai apropiat de activităţile de comerţ, industrie din care trăia zona Şcheiului.

Procesul de „training” al vremii includea gramatici, învăţături bizantine, pilde din Biblia ortodoxă, filozofia secolului al XVI-lea, dar şi citate din Democrit şi Aristotel. Aceştia erau viitorii profesori şi actualii elevi, pentru care plăteau toţi cei din sat, deoarece era nevoie să aibă membri şcoliţi.

Un profesor era responsabil pentru 110 elevi, printre care s-a aflat şi Anton Pann.

prima școală românească
Foto: Monica-Gabriela Mitrea

Ce învăţau elevii din prima şcoală românească

Materiile principale de studiu erau redactarea documentelor oficiale, macrobiotică (informaţii ce vizau o viaţă lungă) şi legislaţie comercială.

Diaconul Coresi a avut un rol important în educaţia elevilor deoarece acolo s-au tipărit circa 39 de titluri în 700 de exemplare fiecare. Astfel, elevii au fost nu doar alfabetizaţi, ci şi educaţi în caligrafie şi vocabular.

Elevii aveau la dispoziţie un Manual de Şcoală din secolele XI-XII, cu o capacitate de 700 de pagini pline de informaţie. Legile comerciale erau învăţate după un Manual de şcoală de pravilă de comerţ, disponibil în română şi germană.

În şcoala din Şchei s-a dezvoltat şi costumaţia populară a Junilor Braşovului pe care îi vedem pe străzi. O învăţătură care s-a păstrat peste generaţii îi aparţine călugărului Macarie, care spune că „Orişicum ai privi lumea şi prin orişicare ochean, spre toate zările, din patrie o faci, spre sporul înţelepciunii tale şi sporul ei”.

prima scoală românească
Foto: beforeourspring90 via Instagram

Prima şcoală vs. cele mai noi şcoli

Braşovul are o faimă locală pentru instituţiile de învăţământ pe care le oferă. De la şcoli generale şi licee şi până la universităţi – despre care am scris aici, oraşul nostru are multe de oferit.

Prima Şcoală Românească este acum un muzeu pe care îl poţi vizita oricând, dacă nu ai făcut-o deja. Acolo vei găsi specialişti în istorie şi pasionaţi de educaţia românească timpurie. Descoperă şi mai multe poveşti decât ce ţi-am spus noi aici!

***

Autor: Monica Olănescu