Studii superioare în Brașov: ce viitor îți oferă orașul

de |

Studii superioare în Brașov: ce viitor îți oferă orașul

Poate că tocmai eşti în ultimul an de liceu şi vrei să alegi în ce direcţie ţi se îndreaptă viaţa. Sau poate că te interesează o reconversie profesională într-un domeniu total diferit. Oricare dintre aceste două situaţii poate să te îndrume către o facultate sau către o întrebare: ce viitor ai în Braşov?
Facultăţile Braşovului sunt renumite în ţară. Probabil că nu de puţine ori ai cunoscut sau auzit despre studenţi din judeţ, oraşele de lângă sau chiar din Republica Moldova. Atât de celebru este domeniul nostru al studiilor superioare. Iar opţiunile sunt generoase şi, în unele cazuri, unice. Să vedem ce ai putea să înveţi dacă vrei să faci studii superioare în Brașov.

studii superioare brașov

Facultăţile cu faimă de la stat

Există nu mai puţin de 18 facultăţi ce fac parte din cea mai mare universitate locală de stat. Pe lângă cele clasice (litere, psihologie, muzică, matematică şi informatică), ai variante de studii superioare în Brașov care te-ar putea surprinde.

  • Informatică aplicată – anul trecut la admitere au fost 3,85 candidaţi pe 1 loc fără taxă. Domeniul stabil al IT-ului are de câştigat după ce vei absolvi facultatea, iar tu ai de câştigat un salariu destul de motivant.
  • Ştiinţe economice şi administrarea afacerilor – dacă ai gânduri de antreprenoriat, îţi poţi deschide în siguranţă o afacere, după ce te informezi. La această facultate şi-au dorit să intre 903 candidaţi pe 610 locuri.
  • Medicina – deşi pare o investiţie serioasă de timp, medicina este un domeniu ce atrage mai mulţi candidaţi în Braşov chiar şi faţă de Capitală. În 2018, 521 de absolvenţi de liceu au vrut să ocupe 144 locuri.

articol studii superioare brașov1

Un domeniu cu potenţial, dar prea puţin explorat se află după porţile aceleiaşi universităţi. Cu 38 de candidaţi în 2018 faţă de 140 locuri bugetate, Ingineria lemnului este o specializare cu o cerere mare pe piaţa de lucru, potrivit specialiştilor. Deşi specializarea este unică în România, situaţia înscrierilor în număr mic se repetă deja de trei ani.

articol studii superioare brașov1
O altă universitate vizează specializări din ramura forţelor aeriene, adică acel domeniu unde ai nevoie de concentrare şi implicare mai mare decât studentul mediu. Recompensele se vor vedea atunci când vei putea pune în aplicare informaţiile învăţate.

Poţi învăţa şi la privat

Bineînţeles, poţi explora universităţile private ale Braşovului. Specializările disponibile ţin de drept, ştiinţe economice, contabilitate şi educaţie fizică, la una dintre instituţii.
Cealaltă universitate include o singură specializare ce pare să aducă perspective internaţionale – management în domeniul ospitalităţii. Cu alte cuvinte, vei putea intra în industria hotelieră şi înţelege mecanismele din spatele ei.

Ce se întâmplă după absolvire

Circa 80,9% dintre absolvenţii unei facultăţi braşovene fie sunt angajaţi, fie au o firmă, potrivit unui studiu. În schimb, aproximativ 53,6% dintre absolvenţi spun că există o legătură între studiile pe care le-au făcut şi jobul actual.
Altfel spus, există o decizie întreagă pe care trebuie să o iei înainte să alegi cum să îţi conturezi sau schimbi viitorul în Braşov. Viaţa de student implică o investiţie de câţiva ani, aşa că determinarea ta trebuie să rămână aceeaşi pe întreg parcursul procesului. Apoi, trebuie să intri în domeniul ales. Aşa că ai grijă să ştii câte ceva despre el încă de dinainte să te înscrii la facultate.

Autor: Monica Olănescu
Surse foto: Universitatea TRANSILVANIA, Facultatea de Ingineria lemnului , Alex Herzog, Pelin Oleg