Brasovul la pas: o plimbare prin Scheii Brasovului

de |

O plimbare prin Schei Brasov

Dacă ai ocazia să treci pe la noi prin Brașov, vizita ta nu va fi completă fără să faci o plimbare prin cartierul Șchei. Aici ve descoperi unul din cele mai importante centre culturale românești care datează din Evul Mediu, în prezent transformat într-un cartier unde istoria și natura se înfrățesc spectaculos.
Brașovul vechi nu cuprinde doar Cetatea, Piața Sfatului și zona centrală, ci se continuă după Poarta Șchei, care deschide drumul către cel mai vechi cartier al Brașovului, întins până la Pietrele lui Solomon.
Hai să facem o plimbare să îl descoperim împreună!

De la Poarta Șchei la Piața Unirii

Am trecut pe la Poarta Șchei în plimbarea de la Turnul Alb la Bastionul Țesătorilor. Însă, data trecută nu am urcat pe Strada Prundului. Acum, cu puțin noroc că s-a oprit ploaia de vară, vom parcurge, la pas, drumul către Cartierul Șchei.

Brasovul la pas: o plimbare prin Scheii Brasovului

Cel mai frumos este să ne plimbăm pe jos în Brașov. În felul acesta, ne putem bucura de minunățiile pe care ni le oferă, aflate la fiecare colț.

Imediat după ce trecem de sensul giratoriu de la Poarta Șchei și intrăm pe Prundului, pe partea stângă vom putea descoperi Biserica Evanghelică Luterană. Mai departe, pe dreapta avem Colegiul Național Andrei Șaguna, unul din cele mai prestigioase licee din județul Brașov și nu numai.

Brasovul la pas: o plimbare prin Scheii Brasovului

Drumul nostru continuă la pas ușor, doar pentru câteva minute, până când se oprește în inima cartierului Șchei: Piața Unirii. Aici, simțim ca și cum ne-am afla într-un alt oraș. Suntem într-o zonă deschisă, înconjurați de case vechi, medievale, dealuri și mulți oameni prietenoși.

Brasovul la pas: o plimbare prin Scheii Brasovului

Hai să vedem ce putem face aici.

Prima Școală Românească și Biserica Sf. Nicolae

În afara cafenelelor cochete, ascunse pe străduțele înguste ale acestui cartier medieval, a restaurantelor și a hostelurilor care sunt ocupate de turiști în această perioadă a anului, avem o serie de atracții istorice de vizitat. Aici, în Șchei, putem găsi cele mai vechi case din Brașov, o parte dintre acestea fiind construite în secolul al XVII-lea, în clasicul stil arhitectonic.

La câțiva pași, intrăm în curtea „catedralei românilor din Țara Bârsei”. Înconjurată de spațiu verde și poteci numai bune pentru o plimbare, se înalță în fața noastră Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae.

Brasovul la pas: o plimbare prin Scheii Brasovului

 

Lăcașul de cult ne impresionează nu doar prin frumusețea lui, ci și prin felul în care a fost conservat. Această biserică datează din anul 1292, iar în jurul ei existase un sat românesc considerat la vremea respectivă un centru ortodox important.

În aceeași curte, găsim și Prima Școală Românească. Clădirea aflată aici a fost zidită în anul 1495 dar a fost reconstruită de-a lungul timpului, cea mai recentă construcție datând din 1760.
În prezent, este un muzeu deschis pentru vizitatori. Clădirea conține câteva săli de clasă, aproximativ 4.000 de cărți vechi și zeci de mii de documente și obiecte scrise de-a lungul ultimelor sute de ani.

Brasovul la pas: o plimbare prin Scheii Brasovului

Escapadă în timp 

Aici, Diaconul Coresi a publicat între anii 1556-1588 primele cărți de circulație în limba română, în câteva sute de exemplare, care au fost distribuite în toată țara.
Este un sentiment minunat să ne aflăm în aceeași sală de unde a pornit limba română scrisă, care stă la baza scrisului pe care îl folosim astăzi.

Cartierul Șchei adăpostește alte câteva biserici importante, care datează de câteva sute de ani. Dintre ele, amintim: Biserica Evanghelică din Șcheii Brașovului și Biserica Sf. Treime.

În continuare, pentru o escapadă în timp, avem de ales între a ne continua drumul să ne pierdem pe străduțele înguste pavate cu piatră cubică, sau să mergem la pas înspre Pietrele lui Solomon. Indiferent de opțiune, călătoria noastră va fi o adevărată încântare.

Articol scris de Cătălin Ionașcu
Imagini: wikimedia.org, staticflickr.com, crestinortodox.ro