Povestea orașului înseamnă atât istorie, cât şi contemporan, lucruri manifestate și prin personalități din Brașov, care s-au născut aici. Se scrie de sute de ani şi continuă să aducă contribuţii la evoluţia şi performanţa României, pe mai multe planuri. Există o mulţime de personalităţi născute la Braşov, care au ajuns cunoscute la nivel mondial sau, cel puţin, naţional.
Unii şi-au pus amprenta în cărţile de istorie. Activitatea altora dintre aceste personalități încă îşi spune cuvântul. Îţi prezentăm un scurt ghid despre o parte dintre cei care au dus mai departe numele Braşovului prin muncă, talent şi inspiraţie. Să începem.
Foto sus: Mr. Tripp
Scriitorul Ştefan Octavian Iosif
În 1875, atunci când s-a născut poetul cunoscut ca Şt. O. Iosif, ţara noastră aparţinea de Imperiul Austro-Ungar. A debutat în poezie la vârsta de 18 ani, cu „Izvorul”. A fost premiat de Academia Română şi a acumulat un total de 8 volume lansate. Poetul a şi tradus lucrări din franceză şi germană.
Iosif a decedat în 1913, la Bucureşti. Probabil că ştii deja o parte din această bucăţică de istorie, mulţumită străzii care îi poartă numele, a bustului din Parcul Central şi a plăcii memoriale de pe Strada Prundului.
Sursă foto: Wikipedia
Dirijorul Horia Andreescu
Şeful Orchestrei Naţionale Radio s-a născut la Braşov, lângă o biserică săsească, acolo unde a descoperit orga. Fiu de violonist, Andreescu a dirijat mari orchestre muzicale din toată lumea. A primit mai multe premii, printre care şi Premiul Comitetului Naţional UNESCO pentru Dezvoltare Culturală, în 2006.
Dirijorul este cetăţean de onoare al Municipiului Braşov pentru meritele speciale în promovarea şi dezvoltarea valorilor artistice ale oraşului.
Sursă foto: Radio România Cultural
Fotbalistul Marius Lăcătuş
Cunoscut şi ca „maestrul” sau „fiara” fotbalului românesc, Lăcătuş s-a născut în 1964 la Braşov. Aici a şi debutat, la 14 ani, cu echipa FCM Braşov, într-un meci cu CS Târgovişte. De aici s-a transferat la Steaua Bucureşti, echipă cu care a câştigat de 10 ori campionatul naţional, o Cupă a Campionilor Europeni şi Supercupa Europei.
Lăcătuş a marcat peste 100 de goluri şi, pe lângă jucător, s-a ocupat şi de partea tehnică a fotbalului până în urmă cu câţiva ani.
Tenismanul Horia Tecău
Născut la Braşov, Horia Tecău a ajuns cunoscut în lumea tenisului pentru performanţele de la categoriile de simplu şi dublu. La 14 ani a câştigat primul loc la dublu împreună cu Florin Mergea, la europenele de juniori organizate în San Remo. De atunci încolo, victoriile au curs.
În 2016, Tecău a lansat şi o carte pentru copii, „Viaţa în ritm de tenis”. În paralel cu cariera sportivă, tenismanul se ocupă cu acte caritabile ce îi sprijină pe cei mici în sport.
Sursă foto: Elle
Tenismanul Ion Ţiriac
Dacă vorbim de sportul alb, atunci trebuie să îl meţionăm şi pe fostul jucător de tenis Ion Ţiriac. Născut în 1939, Ţiriac a locuit pe aceeaşi stradă cu antrenorul Günther Bosch. Ţiriac a fost şi jucător de hochei pe gheaţă, iar acum este un om de afaceri cu activităţi în România şi Germania.
Ion Ţiriac deţine licenţa turneului de tenis „BCR Open România” din 1996 şi susţine sportivii prin apariţii şi recomandări.
Braşovul continuă să ofere oameni importanţi
Pe lângă cei de mai sus, la Braşov s-au născut şi cântăreţul de folk Victor Socaciu şi politologul Vladimir Tismăneanu. Dar lista nu se opreşte aici. Mai poţi citi despre vedetele născute la Braşov, dar şi despre personalităţi care şi-au pus amprenta pe istoria ţării. Nu-i aşa că o astfel de listă te face să apreciezi şi mai mult oraşul nostru drag?