Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Hărman

de |

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Hărman

Aflat la cca. 10 km de Brașov, Hărman este una dintre așezările care și-a păstrat farmecul de odinioară și care găzduiește una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Țara Bârsei. Localitatea s-a dezvoltat în timpul stăpânirii cavalerilor teutoni (1211-1225), perioadă în care au fost întemeiate mai multe așezări, iar coloniștii germani au fost atrași către acestea.

Etimologic, denumirea acestei localități are la origine cuvântul german „Honigberg”, care se traduce prin „Muntele Mierii”. Denumirea nu este întâmplătoare, dat fiind că în zonă existau mai multe prisăci.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Hărman

Așa cum s-a întâmplat și la Prejmer, cavalerii teutoni au pus bazele unei cetăți fortificate ce avea rolul de a proteja biserica și localnicii în timp de război. Zidurile au fost extinse și fortificate de-a lungul secolelor XV-XVII, ceea ce a dat naștere unuia dintre cele mai bine păstrate edificii din Țara Bârsei.

În ciuda perioadei zbuciumate și a conflictelor interne ample, cetatea Hărman nu a fost cucerită niciodată. În jurul anului 1612, când se afla la conducere principele Gabriel Gabriel Báthory, Hărman a fost singura așezare care nu s-a lăsat învinsă de către inamic.

Cetatea și-a pierdut rolul militar începând cu secolul al XVII-lea, astfel că fortificațiile au fost transformate în spații de depozitare pentru provizii. Acestea au fost bine îngrijite, dovadă că au supraviețuit până în zilele noastre.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Hărman

 

Despre biserica evanghelică din Hărman

Biserica Sf. Nicolae păstrează aspectul vechii bazilici în stil romanic, mai ales în partea estică. Altarul în stil baroc a fost realizat de sculptorul Franz Eberhard și de pictorul Mohr, originar din Brașov. Amvonul datează de la sfârșitul sec. al XVII-lea, iar accesul la acesta se face direct prin sacristie. În biserică există și o cristelniță negotică ce provine din Berlin, o tribună de lemn, mai multe covoare orientale, strane ce datează din secolul XVII și orga, o bijuterie intrumentală care funcționează și astăzi.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Hărman

Biserica fortificată din Hărman poate fi vizitată în orice sezon, după cum urmează:

Luni – Sâmbătă: 09:00-18:00; Duminică: 10:00-18:00 (vara – 1 aprilie și 31 octombrie)
Luni – Duminică: 10:00-16:00 (iarna – 1 noiembrie și 31 martie)

Surse foto: haipelanoi.ro, ro.harmaninfo.com

Sursă informații: ro.harmaninfo.com