Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Prejmer

de |

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Prejmer

Țara Bârsei este un loc plin de istorie, monumente valoroase și legende nemuritoare. Această zonă deține un patrimoniul istoric inestimabil, alcătuit din cetăți, castele, biserici și numeroase alte edificii impresionante.

În Transilvania există peste 150 de biserici săsești fortificate, care au rezistat vremurilor tulburi ale istoriei. Dintre acestea, cele mai multe se află în municipiul Brașov, pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi în această zonă.

Biserica fortificată din Prejmer

Biserica fortificată din Prejmer este una dintre acestea și este, totodată, unul dintre monumentele înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceasta este cea mai bine păstrată biserică-cetate din Europa de Est, dar și cea mai puternică fortificație medievală.

Potrivit izvoarelor istorice, biserica a fost ridicată până la un anumit nivel de către cavalerii teutoni, pe locul unei bazilici romane. Construcția ei a continuat sub influența lucrărilor de la Cârța, în stil gotic timpuriu cistercian, iar în 1300 a fost ridicat primul zid ce înconjoară biserica.

De-a lungul timpului, biserica-cetate a fost supusă mai multor intervenții, însă lucrările de restaurare din 1960-1970 efectuate de către Direcția Monumentelor, au redat edificiului structura inițială.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Prejmer

monist22

Despre zidul ce înconjoară biserica

Zidul de incintă, ridicat în secolul al XV-lea, este gros de 3-4 m și înalt de 10-12 m. Acesta avea rol de apărare și era însoțit de un coridor de strajă generos, ce permitea circulația mai multor persoane. În jurul construcției a fost săpat un șanț cu apă (5,67 m adâncime și 7,56 m lățime), ce avea malurile din ziduri de piatră.

În interiorul zidurilor de apărare existau mai multe camere de locuit (în jur de 275), în care accesul era posibil cu ajutorul scărilor și galeriilor din lemn. Acestea aveau și rol de depozitare, întrucât oamenii păstrau aici alimentele, grânele și alte bunuri de valoare. În timp de război, încăperile erau folosite pentru adăpostirea localnicilor.

Un aspect remarcabil este prezența a două “camere de școală”, ceea ne ne dezvăluie preocuparea pentru învățătură, chiar și în timpul luptelor de apărare a cetății.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Prejmer

vvictor73

În prezent, biserica-cetate găzduiește numeroase colecții valoroase, printre care un atelier de fierar, o clasă școlară, diverse instrumente vechi de prelucrare a materialelor textile, ustensile casnice, ustensile agricole, dar și costume tradiționale populare.

Tu ai vizitat Biserica fortificată din Prejmer? Ce impresie ți-a lăsat? Așteptăm să ne împărtășești experiența într-un comentariu!

Sursă informații: cetateaprejmer.ro

Foto sus: michal.marek.do