Legende din Șcheii Brașovului

de |

Legende din Șcheii Brașovului

Cartierul Șcheii Brașovului are puterea să te facă să crezi că atunci când îi cutreieri străzile, te afli într-un timp îndepărtat undeva în trecut. De fapt asta și reprezintă cartierul situat în valea dintre Tâmpa și Poiana Brașov – o călătorie în timp, unde clădirile șoptesc istorie și monumentele înalță fapte.

Unele legende spun că numele de Șchei pentru această zonă a luat naștere în timpul construcției Bisericii Negre. În acea perioadă au venit muncitori bulgari pentru a ajuta la zidirea acesteia.

Astfel, s-a ales această denumire pentru cartierul care începe de la Poarta Șchei și se termină la Pietrele lui Solomon. Unii istorici susțin totuși că numele fusese deja dat și are origine românească, înainte ca mucitorii bulgari să ajungă pe meleagurile brașovene.

locuridinromania.ro

Și dacă tot am menționat de Poarta Șchei, este bine să știi că aceasta a fost construită în 1827, pentru a ușura trecerea spre oraș de către locuitorii din Șchei. Pe vremuri, șcheienii plăteau o taxă de trecere chiar la această poartă, pentru a veni în oraș să-și vândă meșteșugurile.

Acum că ai aflat mai multe despre denumirea Cartierului, vei cunoaște și lucruri sau activități mai puțin cunoscute despre această zonă a Brașovului.

Despre mori și troițe scheiene

Revenind la întrega zonă Șchei, un fapt important istoric specific îl constituie realizarea de mori, ceea ce a dus la producția de mălai. Despre acestea nu se vorbește mult, însă morarii erau oameni respectați în comunitate și au desfășurat această activitate generații întregi.
Un loc de morărit cu o poveste este chiar Moara cu noroc. Legenda spune că o femeie a dat naștere unui copil, chiar la această moară, în timp ce ridica un sac mai greu de făină.

Vremea morilor manuale s-a încheiat odată cu apariția celor industriale, una dintre ele transformându-se în secţia de paste făinoase a Întreprinderii de Morărit şi Panificaţie Braşov. De-a lungul timpului oamenii au tot dezvoltat aceste mori în diferite domenii până a prins viață prima moară de hârtie din Transilvania și sud-estul Europei.

Acestea au fost cele mai importante aspecte din vremurile de morărit din Șchei.

instagram.com/evaslusar/

Troițele erau făcute inițial din lemn, ulterior din piatră. Le poți regăsi la intersecțiile străzilor din Șchei, la colțurile caselor, în grădinile oamenilor sau în orice direcție de la ieșirea din cartier. Junii au creat și ei troițe, dar în spații amenajate.

Importanța acestora este considerabilă, întrucât locuitorii Șcheiului erau oameni credincioși încă din vremuri stravechi și au transmis acest lucru mai departe.

Există o legendă referitoare la o troiță din Șchei, ce îl implică pe Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, după cum îl știm cei mai mulți dintre noi.

instagram.com/bogdan_enescu/

Troița Sfântului Nicolae

Se spune că, odată demult, un tânăr cinstit bine care se întorcea acasă de la birt, a dat nas în nas cu Necuratul. Împietrit de frică, tânărul și-a adus aminte de o troiță a Sfântului Nicolae și i-a cerut acestuia ajutor în gând. Sfântul Nicolae și-a făcut apariția printr-o lumină albă orbitoare iar Necuratul a început să țipe atât de tare încât a trezit toți câinii de pe stradă și apoi a dispărut. În urma lătrăturilor, oamenii au ieșit să vadă ce s-a întâmplat și l-au găsit pe tânăr nevătămat în mijlocul străzii.

Monica-Gabriela Mitrea

Noi nu îți promitem că o să-l întâlnești pe Moș Nicolae când te plimbi pe străzile din Șchei, dar suntem siguri că îți va plăcea cartierul rupt parcă din altă poveste.

Așteptăm părerile tale despre acest deosebit loc, după ce-l vei descoperi!

Autor: Alexandra Budu

? Monica-Gabriela Mitrea