Ce înseamnă cuvântul Șchei?

de |

Ce înseamnă cuvântul Șchei?

Se spune că numele „Șchei” provine de la muncitorii bulgari stabiliți aici, care au luat parte la construcția Bisericii Negre. Însă, unii istorici susțin că numele provine încă din anul 1400, dinaintea venirii muncitorilor bulgari. Se mai spune că numele „Șchei” este dat credincioșilor slavi care locuiau aici în anii 1500. Însă, în decursul mai multor zeci de ani, acest cartier a avut diferite nume.

Ce înseamnă cuvântul Șchei?

Înainte să existe cartierul Șchei, se afla aici un mic sat cu numele Cătun, unde locuiau paznicii cetății Brașovului. La acea vreme, cetatea încă nu fusese construită. Însă, după construcția ei, paznicii au rămas pe afară și puteau intra în cetate doar la anumite ore și contra unei sume de bani. De aceea, locuitorilor din acel sat le-a fost dat numele „Șchei”, care înseamnă „iobagi iertați”, aceștia fiind iertați de conducătorii cetății datorită serviciilor de apărare pe care le-au oferit în trecut.

Cred că având toate aceste informații, tot ce îți rămâne este să îți faci bagajul și să ne faci o vizită, la Brașov! Deși am încercat să îl descriu cât mai bine, te asigur că frumusețea locurilor pe care le poți vizita este de nedescris.

Articol scris de Cătălin Ionașcu
Imagini: meikeliviag, catalinmargescu.