Istoria orașului de la poalele Tâmpei: Brașovul în secolul XX
După înfăptuirea Marii Uniri din 1918, Brașovul se dezvoltă sub îndrumarea unor arhitecți cunoscuți și capătă o nouă imagine. În oraș pătrunde stilul neoromânesc, a cărui amprentă se va regăsi asupra unor clădiri precum: Palatul prințului Barbu Știrbei, Camera de Comerț și industrie (astăzi Biblioteca Județeană), dar și multe dintre casele ridicate între 1925 și 1944 pe actualele străzi Prundului, Nicolae Iorga și 15 Noiembrie.
În perioada interbelică se împletesc vechile stiluri care au supraviețuit trecerii timpului (neoclasicism, istorism etc.), cu cele specifice modernismului european (funcționalismul, raționalismul sau cubismul). În ceea ce privește noul val de stiluri, arhitectul autohton Kálmán Halász este unul dintre cei care reușesc să exceleze.
Palatul de Justiție, începutul secolului XX, colecție Ovidiu Gheorghian, sursa: aabv.ro
Perioada anilor ’60
Anii ’60 reprezintă de asemenea un moment de inspirație pentru arhitectura orașului de la poalele Tâmpei. În această perioadă s-au construit hotelurile din oraș și Poiana Brașov proiectate de către arhitectul Iancu Rădăcină, dar și gara de călători – realizată de către arhitecții Teonic Săvulescu și Florin Ionescu.
Mai multe clădiri reprezentative pentru arhitectura brașoveană și-au recăpătat imaginea. Printre acestea se află Casa Negustorilor, Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului sau Turnul Alb (al cărui autor a fost răsplătit cu premiul Herder).
Perioada anilor ’70
Anii ’70 aduc însă un ușor declin în arhitectura brașoveană. De exemplu, pe locul frumoasei Vile Kertsch (distrusă în cel de-al Doilea Război Mondial), au fost ridicate o serie de clădiri moderne, fără prea mult stil sau personalitate. Adevăratul apogeu este atins după 1989, când majoritatea clădirilor sunt realizate fără să țină cont de imaginea orașului. De altfel, acestea sunt efectele regimului comunist, care a lăsat urme adânci în orașul cetate.
Palatul W. Czell (1901) și Palatul Institutului General de Pensii (1881-1884), colecție Ovidiu Gheorghian, sursa: aabv.ro
Așadar, trecutul ne oferă o lecție importantă, pe care nu trebuie să o ignorăm. Acesta ne învață că trebuie să cunoaștem istoria orașului Brașov și să luptăm pentru conservarea valorilor arhitectonice și culturale.
Dacă vrei să descoperi întreaga istorie a orașului Brașov, citește și Istoria orașului de la poalele Tâmpei în timpul monarhiei austro-ungare.
Sursă informații: „Brașov”, autor Dana Jenei, DTP Cătălin Botescu, variantă tipărită
Foto sus: muzeulartabv.ro