O descoperire recentă pune istoria Braşovului sub semnul întrebării

de |

O descoperire recentă pune istoria Braşovului sub semnul întrebării

Descoperire recentă la Brașov – viaţa Braşovului este agitată. Pare că în fiecare zi se întâmplă ceva şi, uneori, pare că rutina e fix unde trebuie, adică în plină desfăşurare. Uneori, se întâmplă ceva care poate schimba viitorul. Aşa a fost şi în urmă cu puţin timp.

Foto sus: @defrog.visual.artist

Pe 29 mai tocmai se desfășurau lucrări de restaurare a clădirii din fața Bisericii Negre. Acolo urmează să apară un magazin de suveniruri. Lucrările sunt minuțioase, pentru că acolo autoritățile îşi doresc să plaseze şi casieria Bisericii Negre.

Descoperire recentă în vecinătatea Bisericii Negre

În timpul lucrărilor, specialiștii au descoperit două tavane din lemn ce datează din secolul al XVI-lea. Nimic spectaculos până aici. Doar că aceste două tavane din vecinătatea Bisericii Negre datează de dinaintea incendiului care, potrivit istoricilor, a mistuit centrul oraşului. Incendiul, după cum ştim, a fost în secolul al XVII-lea, anul 1689.

descoperire recentă
Foto: daniel.peteoaca

Cum ar fi putut să nu ardă două tavane chiar din lemn, în apropierea bisericii care a fost profund afectată de incendiu? Probabil că nu vom afla încă.

Pe lângă cele două, specialiştii au descoperit un alt tavan, într-o altă clădire din apropiere, cu aproximativ aceeași vechime. Toate par neatinse de foc şi s-au menținut în stare bună.

Reprezentantul Bisericii Negre, Thomas Ziegler spune că această descoperire recentă „pune sub semnul întrebării unele interpretări ale incendiului şi unele din sursele pe care le avem despre ce s-a întâmplat”, potrivit BZB.

Misterul marelui incendiu

Izvoarele istorice spun că marele incendiu a avut un impact atât de important încât întreg centrul vechi al Braşovului a ars din temelii. Nu se ştie care este motivul pentru care a izbucnit focul, dar se spune că a venit din mai multe locuri. Există şi teorii care susţin ideea unei mâini criminale.

descoperire recentă
Foto: Dionis Toea

O legendă urbană spune că totul a pornit de la trupele austriece. În 1688 s-a semnat un tratat în zona Făgăraşului potrivit căruia autorităţile Braşovului se angajau să găzduiască o garnizoană austriacă. Localnicii s-au revoltat şi au reuşit să împiedice respectarea tratatului.

Austriecii au asediat clădirea, iar localnicii au arestat câţiva senatori şi Judele oraşului. Armata austriacă primeşte cheia oraşului, pentru că au reuşit să încercuiască liderii răscoalei. Apoi, a urmat incendiul.

Se ştie că focul a pornit pe Strada Castelului şi că a implicat 300 de decese. Istoricii spun că locuinţele din lemn au ars în întregime. Această parte a istoriei, însă, este acum pusă sub semnul întrebării.

Clădirile oraşului au fost afectate, iar Biserica Neagră şi-a căpătat renumele în urma acestui incendiu, după ce a fost înnegrită de fum şi reconstruită.

descoperire recentă
Foto: merg.in

Braşovul de după incendiu

Pe lângă daunele incendiului, Braşovul şi-a căpătat o reputaţie turistică mulţumită bisericii reconstruite. Au existat, de-a lungul timpului, mai multe evenimente prin care s-a vorbit despre incendiu. Expoziţia „Marele incendiu” este unul dintre ele. Începând cu 15 iunie, expoziţia este deschisă în Biserica Neagră şi include fotografiile celor două tavane principale care au supraviețuit aproape miraculos incendiului.

Istoria orașului nostru drag poate fi, uneori, pusă la îndoială, când se face o descoperire nouă. Însă, prezentul este consecința istoriei, iar Braşovul de acum arată ca o oază de culoare la poalele muntelui.

***

Autor: Monica Olănescu