Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

de |

Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

Brașovul este un oraș plin de povești. Străzile, parcurile, statuile, toate îți spun o poveste dacă ai suficient timp să stai să le asculți. Dar și clădirile pe lângă care trecem zilnic au câte o istorioară în spate, pe care merită să stăm să o ascultăm.

Astăzi te luăm cu noi la o plimbare printre cele mai reprezentative clădiri din Brașov. O să mergem la pas prin centrul orașului și o să trecem în revistă povestea fiecăreia. Ești gata să pornim la drum?

În stație la Primărie

Coborâm la stația de autobuz de lângă Primăria Municipiului Brașov. De aici, putem vedea foarte clar spatele clădirii. N-ai zice, totuși, că stăm în spatele ei, deoarece fiecare dintre cele 4 unghiuri din care o poți privi are o frumusețe aparte.

Clădirea adăpostea Palatul Finanțelor, la sfârșitul secolului XIX, atunci când a fost construită. S-ar putea ca stilul arhitectural să te ducă cu gândul la clădirile din Budapesta. Păi, asta este deoarece clădirea a împrumutat elemente de arhitectură care sunt prezente și la clădirile capitalei maghiare construite în aceeași perioadă. Astăzi, edificiul stă ca simbol al administrației locale.

Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

cemmerel

Traversăm spre Prefectură

Chiar când privim dinspre Primărie spre muntele Tâmpa, ne sare în ochi o clădire impunătoare – clădirea în care își au sediul Prefectura, Curtea de Apel Brașov și Consiliul Județean. Clădirea este un monument istoric și a fost ridicată în anul 1902, în stil francez.

Mai mult decât un monument, clădirea în sine poartă simbolurile libertății și a spiritului civic exprimate de brașoveni. Deoarece, în timpul regimului comunist, clădirea adăpostea Comitetul Județean al Partidului Comunist Român, aici au avut loc revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987 și adunarea brașovenilor la 21/22 decembrie 1989. Astăzi, cetățenii se adună la Prefectură pentru a-și manifesta nemulțumirea față de chestiuni publice.

Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

dengs992

Spre Închisoarea Centrală

Mergem prin dreapta Prefecturii și ajungem la magazinul Star. Peste drum de el, e o clădire veche care nu atrage atât de mult atenția. Aici se află, azi, sediul administrativ al Muzeului Județean de Istorie Brașov și alte birouri ale Consiliului Județean. Până acum câțiva ani, aici a funcționat Casa Județeană de Pensii.

Săpând mai mult în istorie, trebuie să știi că în această clădire aparent neimportantă a funcționat Închisoarea Centrală. Aici a fost deținut Nicolae Ceaușescu, în anul 1936, pe când avea 18 ani. În timpul prizonieratului, a învățat limba franceză și a devenit membru al Partidului Comunist, o experiență care avea să schimbe istoria țării.

Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

Ne-ntoarcem la Modarom

Facem câțiva pași înapoi și, dinspre Prefectură, mergem către Modarom. Trebuie să știi că Modarom este un loc central nu doar în oraș, ci și în inimile brașovenilor. Cele mai multe întâlniri au loc aici. Oamenii stabilesc ca punct comun Modarom și, de aici, se duc unde văd cu ochii.

Clădirea a fost ridicată de comuniști, în anii ’60, după dărâmarea vilei Kertsch. Ca o ironie a sorții, clădirea poartă acum urmele de gloanțe de pe urma revoluției anticomuniste din 1989. Deși clădirea a fost renovată, în prezent există o placă ce ilustrează golurile lăsate de gloanțe, pe care tronează denumirea de ”Piața Revoluției”.

Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

fernite_photo

Urcăm spre Casa Sfatului

Strada Republicii ne ține atenția în priză și nici nu ne dăm seama cum ajungem în Piața Sfatului. Primul lucru care ne impresionează e Casa Sfatului, adusă la forma actuală în 1780, la 300 de ani după ce a fost construită.

Inițial, clădirea a fost construită ca turn de veghe. Acum, în acest turn există un clopot care bate zilnic și un ceas medieval, cu mecanism modern.

Casa Sfatului este considerată kilometrul 0 al orașului, de unde se măsoară toate distanțele, de exemplu Brașov-București.

Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea I)

valizahariamihai1606; anneta_83

Hei, te-am obosit? Hai să ne oprim puțin aici, pe bancă, la kilometrul 0. Ne tragem sufletul și pornim săptămâna viitoare mai departe. Vezi ce frumos trece apa prin fântână? Se vede și Tâmpa de aici.

Ție care clădire ți-a atras cel mai mult atenția?

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, iată și continuarea acestuia: Poveștile clădirilor simbol din Brașov (partea a II-a)

Articol scris de Ruxandra Cioacă

Foto sus: mara.mares