Care sunt cele mai valoroase obiecte din Braşov

de |

Braşovul se mândreşte cu ce are, iar turiştii confirmă faptul că numeroase obiecte din Brașov sunt cu adevărat de neprețuit și unice. Putem să spunem chiar că Braşovul este bogat în…bogăţii – turistice, culturale, arheologice, gastronomice, spirituale. Însă, comorile oraşului şi ale judeţului sunt puţin diferite faţă de cele pe care le vizitează cei care nu sunt de-ai locului.

E posibil ca pe unele dintre ele să nu le ştii nici tu. Hai să le descoperim împreună!

Foto sus: Booking.com

Biserica Neagră: Cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei

În luna aprilie se împlinesc 330 de ani de la incendiul care a distrus, oarecum, Biserica Sfânta Maria, odată cu invazia otomană. Atunci, din cauza pereţilor coloraţi de fum şi flăcări, obiectivul turistic a căpătat binecunoscutul nume de Biserica Neagră.

Biserica Neagră obiecte din Brașov
Sursă foto: Brașovul Tău

Construcţia realizată în secolele XIV-XV a primit, la inaugurare, titlul de „Cea mai mare biserică dintre Viena şi Constantinopol” – mai exact, de la domul Sf. Ştefan (Viena) şi până la Hagia Sophia (Istanbul).

Prima școală românească din Transilvania

Între porţile Ecaterina şi Schei de la Cetatea Braşovului se află şcoala unde s-au ţinut primele cursuri de limba română, în 1853 şi s-au tipărit primele cărţi în limba română.

Prima Școală Românească obiecte din Brașov
Sursă foto: Wikipedia

Însă nu şcoala în sine are o importanţă naţională atât de mare precum sunt cele mai valoroase cărţi, scrise în secolul al XV-mea, pe vremea Şcolii Ardelene. Este vorba despre „Biblia de la Bucureşti” (1688), „Cazania lui Varlaam” (1643) şi „Îndreptarea legii de la Târgovişte” (1652) – scrisă pe pergament. Pe lângă ele, acolo se mai află 80 de hrisoave domneşti aurite, scrise pe pergament.

Poţi citi mai multe despre cărţile vechi ale Braşovului în articolul nostru despre anticariate.

Singurul magazin de numismatică din oraş

Un locatar al Braşovului colecţionează monede rare, insigne, bancnote, şerveţele, timbre, ceasuri, cartele telefonice, stilouri şi nu numai. Pasionatul a ales să nu îţi ţină obiectele pentru el şi a deschis un magazin unde îşi expune achiziţiile.

Acolo, doritorii pot vedea chiar şi ceasuri mecanice de buzunar sau aparate de fotografiat ce datează din 1940-1950. Colecţiile sunt organizate pe subiecte, cum ar fi insignele de vânătoare sau aviaţie. Locul în sine este valoros, pentru că adună mulţi dintre colecţionarii locului, care îşi împărtăşesc pasiunea comună. Printre studenţi, magazinul este cunoscut, de fapt, ca o resursă de cărţi vechi.

(Aproape) Cel mai valoros tablou al lui Nicolae Grigorescu

Muzeul de Artă Braşov găzduieşte „Convoiul de prizonieri turci”, un tablou considerat printre cele mai valoroase şi expresive lucrări ale pictorului Nicolae Grigorescu.

Exponatul a fost inclus, în urmă cu doi ani, într-un protest legat de retrocedarea spaţiilor culturale din oraş. Acesta este şi primul tablou al lui Grigorescu achiziţionat de către muzeu.

Convoiul de prizonieri turci obiecte din Brașov
Sursă foto: Îmi pasă

Acestea sunt doar câteva dintre comorile culturale şi istorice locale. Unii melancolici îşi amintesc şi de fabrica de ciocolată de la Braşov, acum demolată, şi de ascensiunea ei. Deşi clădirea în sine nu mai există, faima ei rămâne în povestea locului şi marchează momente importante, printre care şi vizitele Reginei Maria la fabrică.

Braşovul ascunde frumuseţi la tot pasul. Important este să le vezi, atunci când treci pe lângă ele.

Autor: Monica Olănescu