Cele mai savuroase diferenţe între braşoveni şi bucureşteni

de |

Cele mai savuroase diferenţe între braşoveni şi bucureşteni

Hai să vorbim despre braşoveni şi bucureşteni. Probabil că, după ce ai citit această propoziţie, ai zâmbit şi te gândeşti că ştii deja ce vei citi în acest articol. Vrem să te surprindem. Aşa că lăsăm toate clişeele deoparte şi descoperim noi şi savuroase diferenţe între braşoveni şi bucureşteni.

Foto sus: Ramona Suta

Fie că faci drumuri dese în Capitală sau ai un job stabil care te ţine prin zonă, în afara concediilor, acest articol este pentru tine. Ştim deja ce uneşte braşovenii şi bucureştenii – simţul umorului, inteligenţa, accentul urban comun.

brașoveni și bucureșteni
Foto: carm.ma via Instagram

Şi tu şi ei vă mândriţi cu istoria locală, iar dacă începeţi o conversaţie poate că nu vă daţi seama undeva de unde este celălalt. Ambii sunteţi victime colaterale ale „războiului” taximetrie – ride sharing şi ambii vă ofticaţi, după o vacanţă în ţară, că nu aveţi întotdeauna suficient timp să repetaţi astfel de excursii mai des. Dar am vorbit suficient despre asemănări. Să trecem la deosebiri.

La bloc sau la cabană?

„Botezul” unui adolescent respectabil se face cu ajutorul unui majorat la una dintre cabanele din jurul oraşului. De câte ori nu ai auzit despre poveştile care încep cu „ce-am făcut la cabană” sau o înşiruire de cabane cu potenţial de închiriat pentru petreceri?

Bucureştenii nu au cabane. Dar te vor invita la o petrecere în apartamentul cuiva sau într-un club, dacă vecinii nu prea tolerează zgomotul. Aşa că, dacă ai în vizită un bucureştean, îţi recomandăm să îi specifici că invitaţia la cabană implică o petrecere şi nu o excursie.

brașoveni și bucureșteni
Foto: cabanasapte.com

Ce mâncăm la nuntă?

Este posibil ca nici tu să nu ştii acest obicei. Dacă tinerii din Braşov s-au aliniat meniurilor din toată ţara, în anumite zone mai tradiţionaliste ai şanse ca la o nuntă să ţi se pună pe masă… o farfurie cu supă sau ciorbă. Bineînţeles, restul preparatelor rămân în discuţie.

Acei braşoveni tradiţionalişti se vor mira atunci când merg la o nuntă în Bucureşti şi primesc peşte în loc de ciorbă de perişoare sau supă de pui cu tăiţei. La fel păţesc şi bucureştenii atunci când termină aperitivul de eveniment şi primesc bolul cu mâncărurile de mai sus.

brașoveni și bucureșteni
Foto: bucataras.ro

Atitudinea faţă de trafic este discutabilă

Problemele cu traficul în Braşov apar la orele de vârf şi în anumite zone, cum ar fi aria mall-ului, intrările în oraş din Stupini şi Cristian sau intersecţia Zizinului – Calea Bucureşti. Tu nu te enervezi, pentru că decalajul de sosire la destinaţie nu depăşeşte 5 minute. Totuşi, poate crezi că nu eşti întotdeauna calm la volan. Pentru că îţi stă în fire să fii calm şi politicos.

În Bucureşti întârzierile din trafic pot ajunge până la 2 ore. Limbajul colorat de la volan este celebru, iar politeţea nu prea mai există. De ce? Pentru că, într-un oraş de circa 2 milioane de oameni doar cu acte, chiar ai şanse să vezi o persoană o singură dată în viaţă. Tu vei fi surprins că nu eşti salutat, bucureştenii se miră atunci când aud un „bună ziua”.

brașoveni și bucureșteni
Foto: Marchino via Instagram

Temperatura îşi spune cuvântul

Aici discuţia este simplă. Cum recunoşti un braşovean în Bucureşti? Are geacă de piele în noiembrie şi o geacă de toamnă în decembrie. Vara uneori mai spune că afară e prea cald.

Cum recunoşti un bucureştean în Braşov? Are geacă de piele în mijlocul verii şi vine cu căciulă şi fular în octombrie.

brașoveni și bucureșteni
Foto: Harris Dro

Fiecare oraş cu clişeele lui

Pericolele Braşovului sunt urşii care mai coboară prin cartierele locului. Între timp, Bucureştiul încearcă să scape de faima câinilor vagabonzi care au dispărut de pe străzi în ultimii ani, dar le-au împânzit în ultimele decenii.

Avantajele fiecărui oraş sunt clare pentru ceilalți. Iar intersectările dintre braşoveni şi bucureşteni se lasă mai întotdeauna cu poveşti tocmai bune de ascultat.

***

Autor: Monica Olănescu