De unde vine numele de Brasov?
Te-ai întrebat vreodată de unde provine numele orașului nostru?
Chiar și istoricii s-au întrebat acest lucru, iar noi am fost curioși ce au aflat. Așa că ne-am apucat de lucru și ne-am informat.
Dacă ești și tu la fel de curios ca noi să afli care este istoria numelui orașului Brasov, sperăm să găsești în continuare răspunsuri la întrebările tale.
Despre originile denumirii orasului Brasov
Unii istorici susțin că numele Brasov are proveniențe slavo-române, alții susțin că este un nume turco-bulgar.
Conform Wikipedia, încă din secolul al XV-lea, numele Brașov era răspândit pe teritoriul țării noastre, existând sate, poieni și chiar râuri cu nume precum Brașoava, Brașovenița, Izvorul Brașovului, Brașovița etc.
În limba slavonă (slava veche) exista numele propriu Brașa. Având în vedere populațiile de origine slavă stabilite aici de-a lungul timpului, putem spune că nu este de mirare ca numele Brașa să stea la baza denumirii orașului nostru.
Există istorici care susțin că numele derivă de la Cetatea Brașovia, despre care se spune că a fost construită pe Tâmpa între 1212 și 1218. Chiar și denumirea cetății s-ar traduce, în slavonă, în termenii „corona” care se referă la „cetate” și „baras”, care poate însemna „cetate” sau „adevăr”.
Totuși, nu ar trebui să excludem și ipoteza denumirii turco-bulgare. Numele Brasov se traduce în ungurește „Brassó”, care provine de la „Bara-su”, ceea ce semnifică: „apă tulbure”. În trecut, prin această zonă trecea un fluviu care era numit „Fluvium Brassou”, așa cum este atestat documentar din 1360. Însă, conform reperelor geografice, acest „fluviu” despre care se vorbește că ar fi avut apă tulbure nu este altul decât actualul pârâu Graft, dinainte de a fi canalizat, care venea din Șchei.
Cetatea Brașovului
Așadar, deși ipoteza denumirii orașului Brasov este încă deschisă la concluzii, un lucru este cert: numele este în strânsă legătură cu cetatea inițială care a existat aici. Numele cetății a fost transmis și așezării din vale, respectiv zona în care astăzi se află centrul vechi.
Ce e drept, numele Brasov are mulți termeni derivați încă de pe vremea când orașul era populat de negustorii care își vindeau aici marfa. Și, cum orice negustor are obiceiul de a-și lăuda marfa, iată semnificația derivațiilor:
- Brașoavă: minciună sau balivernă, adesea referitoare la marfa lăudată a unui negustor
- Brașoveancă: căruță sau trăsură fabricată la Brașov, folosită de negustori pentru a-și transporta marfa; în prezent, termenul este asociat dansului tradițional brașoveancă dar și unei plăcinte cu brânză, care are rețetă originară sârbească
- Brașovean: negustor de Brasov
- Brașovenie: marfă care provine din Brasov
Orașul Stalin
Una din cele mai grele perioade din istoria Brașovului a fost perioada dintre 1950 și 1960, când acesta s-a numit orașul Stalin.
Denumirea a fost dată de liderii comuniști de la acea vreme, cu scopul de a aduce o onoare clasei muncitoare din Brasov, care făcea ca acest oraș să fie unul din cele mai productive orașe muncitorești din țară.
Ideea schimbării denumirii unui oraș în Stalin a fost adoptată la nivel Est European. La acea vreme, 14 orașe din Europa și-au schimbat numele în Stalin, ca să „sărbătorească” instalarea comunismului. Din nefericire, în România, această „onoare” a fost adusă Brașovului, fiind una din cele mai puternice centre industriale ale vremii.
Denumirea „Stalin” a fost chiar „desenată” pe Tâmpa, prin tăierea copacilor. Însă, din fericire, identitatea orașului a fost recăpătată în 1960, iar denumirea „Stalin” a fost ștearsă.
În prezent…
În prezent, orașul nostru își menține identitatea originală și duce mai departe simbolul care i-a fost oferit încă din 1353: emblema care constă dintr-o coroană plasată deasupra unei flori de crin. Emblema a fost completată de-a lungul timpului, ajungând să reprezinte în același timp cetatea, coroana, trunchiul de copac și rădăcinile acestuia.