Vremea in Oradea

Cer senin
Astăzi 02/18 0%
Cer senin
În mare parte senin. Maxima 12°C. Vânt NV şi variabil.
Cer parţial noros
Mâine 02/19 10%
Cer parţial noros
Parţial înnorat. Ger răspândit probabil. Maxima 13°C. Vânt S între 10 şi 15 km/h.
Cer parţial noros
Miercuri 02/20 10%
Cer parţial noros
Parţial înnorat. Posibil ger izolat. Maxima 11°C. Vânt SV între 10 şi 15 km/h.
Cer acoperit
Joi 02/21 20%
Cer acoperit
Înnorat. Posibil ger izolat. Maxima 10°C. Vânt SSV între 10 şi 15 km/h.
posibil ploaie
Vineri 02/22 50%
posibil ploaie
Averse dimineaţă. Maxima 6°C. Vânt N între 15 şi 30 km/h. Probab. de ploaie 50%.
Cer parţial noros
Sâmbătă 02/23 0%
Cer parţial noros
Parţial înnorat. Maxima 1°C. Vânt NNE între 15 şi 25 km/h.
Cer parţial noros
Duminică 02/24 0%
Cer parţial noros
Parţial înnorat. Maxima 5°C. Vânt NNV şi variabil.

Vremea la Oradea, în stil ardelenesc

Situat la doar 13 kilometri de granița de vest a României, Oradea este unul din orașele de referință atunci când vorbim despre Ardeal. Știm cu toții ce îi caracterizează pe ardeleni. Spiritul molcom și gânditul de două ori înainte de a face un lucru.
Numa bine, ne-am gândit de două ori și noi, și am decis că o rubrică meteo ar fi mare ajutor orădenilor, sau celor care vin în vizită în oraș.
Noah, tre să știi ce haine îți pregătești pe mâine dacă mergi la școală, la muncă, sau unde mai ai de mers.

Cum e vremea la Oradea, orașul de pe Crișul Repede?

Orașul este într-o zonă deluroasă aflată în prelungirea Munților Apuseni. La altitudinea medie de 126 m deasupra nivelului mării, Oradea se găsește la deschiderea Văii Crișului Repede spre câmpie, într-o zonă de contact între prelungirile Munților Apuseni și Câmpia Banato-Crișană. Aceasta este o arie de trecere de la relieful de deal la cel de câmpie.
Prin Oradea trec: râul Crișul Repede, râul termal Peța, precum și pârâurile Pasteur, Adona, Crișul Mic, aceștia fiind afluenți ai Crișului Repede.

Distanța mică dintre oraș și stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai, fac mai ușor de îndurat vara. Anotimpul din lunile iunie- septembrie, este cu câteva grade mai călduroas față de orașele protejate de munți.

 

Clima din Oradea

Clima Oradiei este temperat continentală, fiind influențată de vânturile de vest.

Alte repere:
Temperatura medie anuală: 10,3 °C
Media precipitațiilor anuale: 585,4 mm
Cea mai ploioasă lună: iunie
Cea mai uscată lună: februarie

Tendințe: Deși Oradea nu este caracterizată de ierni cu multă zăpadă, fiind vorba de o zonă de câmpie, în ultimii ani neaua care bucură și copiii și adulții, s-a lăsat tot mai greu văzută. Excepția a fost iarna anului 2017, în care temperaturile minime i-au făcut pe bihoreni să caute toate hainele groase din dulap, și să scoată săniile din beciuri.

Oricare dintre anotimpuri îl luăm ca reper când vorbim despre vremea din Oradea, un lucru e cert. Condiții extreme nu prea sunt. Poate e oleacă mai cald vara, față de cum e vremea la Cluj, dar mergem să ne răcorim la unul dintre numeroasele ștranduri din apropiere.
În plus, Șuncuiușul e aproape. Dăm o fugă până acolo, instalăm cortul și fugim de căldura orașului. Dar ce frumoase sunt serile calde, când îndrăgostiții se pot plimba prin parcuri, pe sub teii frumos mirositori. Nu e așa rău să ai câteva grade în plus. Furtunile de vară sunt așa cum e sufletul ardeleanului: pline de pasiune. După multă liniște și pace, mai trebuie și niște descărcări electrice.

Fotograf: Oszkar Bagdan