- Acest eveniment a trecut.
Roboțelul de Aur – KineDok Oradea
23 octombrie, 2016 9:00 pm - 11:00 pm
Povestea Steluței, o boxeriță de 32 de ani care și-a petrecut copilăria în case de copii și pe stradă și care a ajuns campioană europeană și mondială.
Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială, se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Speră că acest ultim câștig îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată, o casă. Steluța Duță a fost abandonată la naștere, a trăit o viață violentă în casele de copii din regimul Ceaușescu, dată afară la vârsta de 16 ani pentru că era considerată un copil problemă. Astfel Steluța a trăit în derivă și disperare până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Vocilaș.
În timp ce se pregătește pentru campionatul european, Stelauța decide să se împace cu trecutul său. Merge să își întâlnească familia biologică pentru care nu poate simți nimic decât milă și dispreț. Îi revede pe cei mai buni prieteni ai copilăriei, prieteni care sunt marcați și ei de experiența instituționalizării. Istoricul de neglijare și violență face un tablou sumbru al viețeii Steluței și al prietenilor săi, nici unul neputând trece peste privarea de afecțiune de care au avut parte, nici unul nu poate avea o viață stabilă. Cariera de boxeriță pare o scăpare pentru Steluța, realitatea o contrazice, boxul fiind o expresie a violenței, un demers sisfic în care Steluța este angrenată fără perspective adevărate.
În timp ce mijloacele mediatice capitalizează pe povestea Steluței amăgind-o cu promisiune de recompense fabuloase, ea merge înainte cu antrenamentele foarte dure. Antrenorul Voicilași îi este aproape asigurandu-se că Steluța este capabilă să câștige din nou medalia de aur – informații preluate de AICI.
Regizori: Mihai Dragolea, Radu Constantin Mocanu
Țara: România
Anul: 2015
Durată: 73`
KineDok by One World Romania este un program de distribuție de filme documentare creative în spații neconvenționale. Programul a fost inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene : Slovacia, Ungaria, Croația și România. În România am reușit ca în 2015 să organizăm 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe. În 2016,alte două țări s-au alăturat proiectului: Polonia și Norvegia.
În cadrul celei de-a doua ediții, 15 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spaţii din fiecare ţară participantă. Partenerii programului – organizații din 7 țări europene, printre care și One World Romania – cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas.
O parte importantă din misiunea KineDok este de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al puburilor, galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locaţii oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență frumoasă.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.