Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

24 iunie, 2016 7:00 pm - 9:00 pm

Locație

Hotel Hilton
Hotel Hilton Aleea Ștrandului, nr. 9
Oradea, Bihor 410051 România
+ Harta Google
Telefon:
+40-259-259.259
Sit web:

Organizator

Asociația Cultură în Mișcare
Telefon:
+40-751-254.234
Email:
contact @culturainmiscare.ro
Sit web:
http://culturainmiscare.ro/

În data de 24 iunie, începând cu ora 18:00, va avea loc conferința intitulată Loja Regele Ladislau din Oradea (1876 – 1918).

Organizatorii evenimentului Loja Regele Ladislau din Oradea, Asociația Cultură în Mișcare, va aduce în discuție cu această ocazie un subiect interesant și poate puțin intrigant, adică: francmasoneria.

Attila Varga, speaker-ul serii de vineri, „cercetator la Institutul de Istorie G. Barițiu al Academiei Romane din Cluj Napoca, a efectuat cercetări documentare complexe în arhivele de profil din țară și străinătate și este în măsură să vorbească despre mișcarea francmasonică din Oradea și Transilvania (1876 -1918), despre preocuparile lojelor masonice în general și despre Loja Regele Ladislau din Oradea și rolul acestei societăți în comunitatea locală, în special” – sursă text AICI.

Attila Varga, despre Francmasonerie: „Înainte să ajung să cercetez în amănunt documentele lor interne, părerea mea despre francmasoni coincidea cu cea a multor oameni care devorează cu plăcere beletristică despre francmasonerie, dar nu lucrări de specialitate bazate pe surse serioase de arhivă. Experimentam o pendulare ciudată între fascinaţie şi reţinere cu ascendent într-un scepticism flegmatic. Prin prisma clişeelor pe care le citeam în presă sau în alte surse superficial documentate, ajunsesem să privesc lumea lor ca fiind una elitistă, arogantă, conspirativă, antinaţională şi intangibilă. Trăiam chiar certitudinea că „ţara se pune la cale“ în mediile lor cele mai obscure, iar dacă nu dispui de potenţă financiară sau de un background solid, n-ai nicio şansă de a fi bagat în seamă. În plus, am avut mereu şi o reţinere faţă de persoanele care nu simpatizau cu ideea de transparenţă deplină, motiv pentru care am considerat că nu are sens să pierd vremea cu discreţia unor oameni care oricum nu îmi vor oferi niciodată informaţiile de care eu am nevoie […]” – sursă text AICI.

Programul va cuprinde următoarele momente:

18.00 – 18.30: Primire invitați
18.30 – 19.30: Prezentare Varga Attila.
19.30 – 20.00: Q & A
20.00 – 21.00: Degustare de vinuri Corcova

Evenimentul se va desfășura la Hotel Hilton iar participarea la conferință este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru ca organizarea să fie mai eficientă este necesar să vă înscrieți la adresa de email: [email protected].

*Un eveniment susținut de: Ared, Hilton, Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu, Queen’s Music Pub, Societatea de Avocatura Dehelean & Dehelean.