Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

29 noiembrie, 2017 6:00 pm - 8:00 pm

Detalii

Data:
29 noiembrie, 2017
Timp:
6:00 pm - 8:00 pm
Eveniment Category:

Locație

R&R bookstores & coffee houses
R&R bookstores & coffee houses Oradea-Mare, 410025 RO + Harta Google

Miercuri, 29 noiembrie, ora 18:00, la librăria și cafeneaua R&R (Str. Republicii nr. 22), va avea loc lansarea cărții „Cum am devenit român”, carte recent ieșită de sub tipar și prezentată în premieră în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus de la București.

Vor participa: autorul Székely Ervin, Raluca Vereș (co-fondatoarea lanțului R&R), Maria Hulber (Casa Corpului Didactic).

Vă așteptăm!

Despre autor
SZÉKELY ERVIN s-a născut în 1957, la Salonta. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai“, din Cluj. A ocupat posturi de consilier juridic şi a lucrat ca ziarist. În perioada 1992–2004 a fost deputat în Parlamentul României, iar în următorii patru ani, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În prezent este ziarist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Este căsătorit, are un fiu şi o nepoată. În afară de Cum am devenit român a publicat cinci cărţi în limba maghiară: două volume de publicistică şi trei romane. Aceasta este a doua carte apărută şi în limba română, după Jilţ şi caldarâm (Curtea Veche Publishing, 2016).
La început, totul este simplu. Suntem noi, și sunt ei. Schema este clară: noi suntem cei buni, ei sunt cei răi. Noi avem dreptate, ei nu. Raţiunea nu are nicio legătură cu asta. Apoi, lucrurile încep să se complice.

Despre carte
Eroul lui Székely Ervin a fost nevoit să înveţe, din primii săi ani de viaţă și până în prezent — în familie, în școală, în magazine, la meciurile de fotbal, în tot ceea ce a auzit, a citit și a scris — că anumite gânduri și discuţii trebuie ținute secrete, deoarece toate lucrurile, acţiunile, judecăţile de valoare au o dublă dimensiune: într-un fel sunt văzute de români, și în cu totul alt fel de maghiari.
Experienţele descrise în Cum am devenit român, născute din convieţuirea româno-maghiară, devin extrem de interesante și foarte amuzante, atunci când lucrurile nu sunt așa cum se aștepta să fie, când realităţile românești cu care intră în contact îl suprind în mod plăcut și îl fac să piardă certitudinile pe care comunitatea sa a încercat să i le transmită.

Cartea e disponibilă atât în limba română cât și în limba maghiară.