Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

29 mai, 2019 6:30 pm - 8:30 pm

Detalii

Data:
29 mai, 2019
Timp:
6:30 pm - 8:30 pm
Eveniment Category:
Sit web:
https://www.facebook.com/events/745878089141045/

Locație

Filarmonica de Stat Oradea
Filarmonica de Stat Oradea Filarmonica de Stat Oradea + Harta Google

Graţia şi frumuseţea dansului clasic din Kerala, tărâmul mirodeniilor, într-un spectacol extraordinar, cu muzică live, prezentat de una din cele mai de seamă artiste ale acestui stil, Dr. Neena Prasad. În deschidere, muzica liniștitoare și melodioasă a flautului din bambus, într-un recital prezentat de doi tineri artiști extrem de talentați, Bhaskar Das și Amit Mishra.

ARTIŞTI
Dr. Neena Prasad – dans clasic Mohiniyattam
Madhavan Nampoothiri Cheerakattu Parameswaran – voce
Satheesan Paliyam Parambil Madhavan – mridangam
Shyam Kalyan Madhusoodanan – vioară
Bhaskar Das – bansuri
Amit Mishra – tabla

Dr. Neena Prasad – dans clasic Mohiniyattam
Pentru Neena Prasad, dansul este “o călătorie interioară, adevărul şi cauza existenţei sale, o formă de a se conecta cu sufletul naturii şi o disciplină a întregii ființe”.

Cu toate că s-a pregătit de mică într-o varietate de stiluri de dans clasic specifice sudului Indiei, precum Bharatanatyam, Kuchipudi sau Kathakali, Neena Prasad recunoaşte că prima ei dragoste este Mohiniyattam, dansul specific al Keralei.

Kerala este un stat sud-indian cunoscut pentru melanjul de culturi şi forme artistice, pentru stilurile noi create pe baza tradiției urmate îndeaproape. Mohiniyattam este un stil de dans care a preluat nu doar ritmul lent al stilului de viață din sud, dar şi grația și frumusețea specifice acestor locuri. Numele său provine de la termenul Mohini, un avatar feminin al zeului Vishnu, care își folosește calitățile pentru a aservi binele.

După un master în literatura engleză, Neena Prasad a urmat un doctorat la Universitatea Rabindra Bharati din Calcutta cu o teză despre conceptele Lasya şi Tandava în dansurile clasice din sudul Indiei. A obţinut apoi o bursă postdoctorală la Universitatea Surry din Marea Britanie, dar şi multe alte burse din partea guvernului indian. În 2002, a primit titlul de Best Dancer of the year din partea Academiei de Muzică din Madras, iar în 2007 a fost premiată cu Kerala Sangeeth Natak Academy Award, dar şi Kerala Kalamandalam Award.

Activitatea sa de cercetător al dansului Mohiniyattam este una prodigioasă, având peste 20 de articole publicate sau prezentate la diverse conferințe și seminarii din India. De asemenea, este coordonatoare a unor festivaluri specifice Keralei, precum Onam sau Nishagandi şi este membru executiv al organizației non-guvernamentale Sthree Padana Kendram, care se axează pe promovarea drepturilor femeii în sudul Indiei.

Este membră a Consiliului Kerala Kalamandalam, dar şi a Consiliului Indian pentru Relaţii Culturale. De asemenea, a coregrafiat mai mult de cincizeci de dansuri în India, dar şi în ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Rusia, Qatar, Singapore, Franţa, ş.a.

În prezent, Neena Prasad predă în două centre de dans, înfiinţate chiar de ea: Bharatanjali în Trivandrum şi Sougandhika Center for Mohiniyattam în Chennai.

Bhaskar Das – bansuri
Născut în oraşul Allahabad, Bhaskar şi-a început călătoria în lumea muzicii la vârsta de trei ani, tatăl său fiind primul său maestru. Bursier național și deținătorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi, Bhaskar a primit îndrumare și de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor și interpret la tabla, discipol al renumitului muzician Pt. Ravi Shankar.

Membru al Consiliului Indian pentru Relații Culturale, Bhaskar a fost recunoscut ca artist de clasă „A” de posturile de radio şi televiziune All India Radio & Doordarshan. A primit numeroase premii la concursuri naționale de muzică şi a avut privilegiul de a concerta în cadrul unui eveniment diplomatic, în faţa premierului indian Narendra Modi și a regelui Philippe al Belgiei. Relocat în Mumbai, Bhaskar continuă să interpreteze muzica clasică, colaborând în același timp cu studiourile de înregistrări și directorii de muzică din industria Bollywood.

Amit Mishra – tabla
Născut în străvechiul oraş Varanasi, într-o familie recunoscută pentru generații la rând de artişti, Amit Mishra l-a avut drept Guru pe tatăl său încă de la o vârstă fragedă. După ce a început să se dedice complet instrumentului tabla, a fost inspirat şi de bunicul său matern, dar şi de al doilea Guru al său, Pt. Sharda Sahai, un descendent direct al celui care a înfiinţat stilul Banaras Gharana de a cânta la tabla.

Primul său recital a avut loc când Amit avea doar opt ani, în cadrul unui concert organizat de UNICEF. După aceea, a participat la numeroase festivaluri din India şi din alte ţări precum Franţa, Japonia, Belgia, Germania, Italia, Ungaria, Elveţia, Spania, Marea Britanie şi multe altele. A concertat alături de artişti indieni celebri, precum Vidushi Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Channu Lal Mishra, dar şi mulţi alţii. În prezent, locuieşte în Mumbai, unde îşi pregăteşte următoarele concerte şi unde predă, de asemenea.

DETALII PRACTICE
Spectacolul va avea loc miercuri, 29 mai, între orele 18:30 – 20:30 la Filarmonica de Stat, Oradea.

BILETE
cat. I – 45 lei
cat. II – 35 lei

Biletele pot fi cumpărate din librăriile Humanitas (str. Republicii 11), de la casieria casei de cultură,

sau ONLINE de pe EVENTBOOK.RO: http://bit.ly/eventbook-oradea
sau Biletmaster: http://bit.ly/biletmaster-oradea

ORGANIZATORI
Spectacolul face parte din Festivalul “Namaste India”, ediţia a XI-a, organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale, Ministerul Culturii din India), susținerea Ambasadei Indiei la București şi Incredible India- India Tourism Paris.

CONTACT:
0731 659 165
[email protected]
www.namasteindia.ro

https://www.facebook.com/events/745878089141045/