Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

27 octombrie, 2016 8:00 pm - 10:00 pm

Detalii

Data:
27 octombrie, 2016
Timp:
8:00 pm - 10:00 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , ,
Sit web:
www.oradeaphilharmony.com/avancronica-de-concert

Locație

Filarmonica de Stat din Oradea
Filarmonica de Stat din Oradea Str. Moscovei, nr. 5
Oradea, Bihor 410001 România
+ Harta Google
Telefon:
+40-0259-430.853
Sit web:

Organizator

Filarmonica de Stat din Oradea
Telefon:
+40-0259-430.853
Email:
filarmonica.oradea@yahoo.com
Sit web:
http://www.oradeaphilharmony.com/

 

Îmbogățind și diversificând oferta noastră de programe, la concertul următor, pe lângă lucrarea concertantă veți putea asculta și o lucrare vocal-simfonică. Concertul pentru vioară și orchestră, op. 14 de Samuel Barber (1910-1981) a fost compus în 1939. Muzica lui Barber poate fi caracterizată prin simțul deosebit al proporțiilor, printr-o anumită economie în utilizarea mijloacelor de exprimare, construcție logică, dar în primul rând prin lirism atotcuprinzător, datorită căruia a fost categorisită deseori ca fiind neoromantică.

Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonistul Artur Kaganovski, care și-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York. Printre profesorii săi se numără: Masao Kawasaki, Lewis Kaplan, Grigory Kalinovsky, Pinchas Zukerman, Zachar Bron şi Joseph Silverstein. Artur Kaganovskiy a debutat la Auditoriul Isaac Stern de la Carnegie Hall în 2007 cu orchestrele New York Philharmonic şi Metropolitan Opera Orchestra, sub conducerea lui David Gilbert. În ultimii trei ani a susținut mai mult de şaptezeci de concerte, cu un repertoriu foarte larg. Artur Kaganovskiy şi soţia lui, Szilveszter Kaganovskiy Eszter sunt membrii fondatori ai formațiilor Neos String Quartet și Forte Duo. Artur Kaganovskiy cântă pe o vioară Guarnieri care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.

Misa Stabat Mater de Gioacchino Rossini (1792–1868) are o istorie destul de romantică. La 37 de ani, după atâta muzică de operă, Rossini s-a hotărât să rupă relaţiile cu scena şi cu compoziţia. În 1831 cu ocazia unei călătorii în Spania, compozitorul a cunoscut un proeminent nobil spaniol, Don Manuel Fernandez Varela care l-a rugat să compună un Stabat Mater. În cele din urmă Rossini a consimţit, dar cu condiția ca lucrarea să nu fie tipărită.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine tânărului dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, Jankó Zsolt, el fiind concomitent dirijorul Operei Maghiare din Cluj şi dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Conceput pentru solişti vocali, cor mixt şi orchestră, Stabat Mater de G. Rossini va fi interpretat cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, precum şi cu implicarea unor solişti vocali de o valoare deosebită, apreciaţi atât în ţară, cât şi pe scenele de concerte din străinătate, ei fiind: soprana Rodriguez-Boronkai Dalma din USA, mezzosoprana Veress Orsolya, tenorul Pataki Adorján (soliștiiOperei Maghiare din Cluj-Napoca) și basul Iustinian Zetea (solist al Operei Naționale București).

Joi, 27 octombrie 2016, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert vocal-simfonic

În program:

S. Barber: Concert pentru vioară și orchestră, op. 14
G. Rossini: Stabat Mater – pentru soliști, cor și orchestră

Dirijor: JANKÓ ZSOLT
Soliști: ARTUR KAGANOVSKIY – vioară (USA)
RODRIGUEZ-BORONKAI DALMA – soprană (USA)
VERESS ORSOLYA – mezzosoprană
PATAKI ADORJÁN – tenor
IUSTINIAN ZETEA – bas

Participă Corul Filarmonicii
Dirijorul corului: LÁSZLÓFFY ZSOLT

Informații preluate de AICI.