Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

6 octombrie, 2016 8:00 pm - 10:00 pm

Detalii

Data:
6 octombrie, 2016
Timp:
8:00 pm - 10:00 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , , ,
Sit web:
www.oradeaphilharmony.com/concertul-urmator

Locație

Filarmonica de Stat din Oradea
Filarmonica de Stat din Oradea Str. Moscovei, nr. 5
Oradea, Bihor 410001 România
+ Harta Google
Telefon:
+40-0259-430.853
Sit web:

Organizator

Filarmonica de Stat din Oradea
Telefon:
+40-0259-430.853
Email:
filarmonica.oradea@yahoo.com
Sit web:
http://www.oradeaphilharmony.com/

Orchestra simfonică vă pregătește un program deosebit pentru concertul următor. În prima parte vom interpreta două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), prima dintre ele fiind Simfonia nr. 23 în Re major, compusă în 1773. Vom continua cu Aria de concert „Per questa bella mano” pentru bas, contrabas și orchestră, K.612. Mozart a scris o arie pentru bas, contrabas obligato și orchestră, având pasaje solistice impresionante la partea de contrabas, cunoscută și apreciată până în ziua de azi atât în rândul contrabasiștilor cât și în cel al cântăreților. A treia lucrare este Aria de concert „Selene, del tuo fuoco non mi parlar” pentru bas, contrabas și orchestră de Johannes Matthias Sperger (1750-1812). Lucrarea a fost compusă în 1791 și gândită inițial pentru o soprană, contrabas și orchestră.

Contrabasist al Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca,György Róbert, va putea fi ascultat joi seara şi în ipostaza de solist vocal. Acesta va interpreta cele două arii de concert menționate mai devreme.Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa profesorilor Liviu Moga şi Ferenc Major, György Róbert este, din 2014, asistent universitar în cadrul aceleiaşi instituţii. În decursul timpului a participat la diverse cursuri de măiestrie printre care cele susținute de Martin Kobbas, Mandfred Honeck, Christoph von Dohnányi în 1993 în Salzburg, cele ale luiWolfgang Güttler în 2000 la Brașov, cele ale lui Béla Szedlák în 2001 și 2002 la Bern. György Róbert este șef de partidă la Filarmonica de Stat„Transilvania“ din Cluj-Napoca, precum și în cadrul ansamblurilor London Bucharest Festival Orchestra şi Mozart Kammerphilharmonie.

Concertul nostru se va încheia cu Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93 deLudwig van Beethoven (1770—1827). Lucrarea este penultima simfonie a lui Beethoven. A fost compusă aproximativ în aceeaşi perioadă cuSimfonia a VII-a, în vara şi toamna anului 1812, la Teplitz şi Linz, prima audiţie din 27 februarie 1814 a fost realizată sub conducerea muzicală a compozitorului, cu toate că Beethoven în această perioadă a fost deja aproape complet surd.

Dirijorul invitat al concertului este Ladislau Horváth. Reprezentând a 5-a generație de muzicieni în familia sa, Ladislau Horváth își desfășoară activitatea artistică în variate forme: dirijor, solist, muzician de cameră, concert-maestru și pedagog. Din anul 2006 a fost numit dirijor principal și maestru concertator al Orchestrei„I Solisti Fiorentini” cu care a susținut numeroase concerte și și-a îmbogățit repertoriul  vocal-simfoniccolaborând cu Corul „Harmonica Cantata”. A înregistrat pentru Radio București și Casa Electrecord concertelepentru vioară de E. Chausson, W. Berger, M. Ciobanu, G. Enescu, Cvartetul de Fritz Kreissler, sonate de J. S. Bach și W. A. Mozart cu pianistul Virgil Onițiu. Din 2009 susține o legătură permanentă cu orchestrele din România: București, Cluj, Ploiești, Craiova, Sibiu. A participat la 2 ediții ale Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, și la 2 ediții ale Festivalui „MOZART” din Cluj-Napoca.

Joi, 6 octombrie 2016, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic

În program:

W. A. Mozart:
– Simfonia nr. 23 în Re major, K.181
– Aria de concert „Per questa bella mano” pentru bas,
contrabas și orchestră, K.612
J. M. Sperger: Aria de concert „Selene, del tuo fuoco non mi parlar”
pentru bas, contrabas și orchestră
L. v. Beethoven: Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93

Dirijor: LADISLAU HORVÁTH (Italia)
Solist: GYÖRGY RÓBERT – bas-contrabas

Informații preluate de AICI