Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

13 octombrie, 2016 8:00 pm - 10:00 pm

Detalii

Data:
13 octombrie, 2016
Timp:
8:00 pm - 10:00 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , ,
Sit web:
www.oradeaphilharmony.com/avancronica-de-concert

Locație

Filarmonica de Stat din Oradea
Filarmonica de Stat din Oradea Str. Moscovei, nr. 5
Oradea, Bihor 410001 România
+ Harta Google
Telefon:
+40-0259-430.853
Sit web:

Organizator

Filarmonica de Stat din Oradea
Telefon:
+40-0259-430.853
Email:
filarmonica.oradea@yahoo.com
Sit web:
http://www.oradeaphilharmony.com/

În data de 13 octombrie va avea loc o Gală de Operă la Filarmonica de Stat Oradea.

Dirijorul invitat Peter Oschanitzky s-a născut la Timişoara, într-o familie de muzicieni: tatăl, compozitor şi dirijor, mama coristă, iar fratele, pianist de jazz şi compozitor. A urmat cursurile secţiei de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1975, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, iar în toamna aceluiaşi an a fost numit dirijor al Operei din Timişoara. Recunoscut pe plan internaţional, preia în 1993 funcţia de dirijor al Operei Naţionale din Osijek, Croaţia, poziţie pe care o deţine până în 2010. Invitat la pupitrul dirijoral al tuturor filarmonicilor şi operelor din ţară, maestrul Oschanitzky a realizat turnee artistice în ţările din spațiul fost Yugoslav, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Belgia, Olanda, Republica Moldova, Cehia şi Slovacia. O serie de înregistrări pentru Radio, TV şi CD-uri cu filarmonicile din ţară completează agenda artistică a dirijorului.

Carmen.Gurban.4Soprana invitată Carmen Gurban este solista Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, fiind totodată una din cele mai apreciate şi căutate soliste de operă din ţară. Solistă de operă din anul 1990, a fost invitată la toate operele şi filarmonicile din ţară, cu care a realizat numeroase turnee în Austria, Franţa, Italia, Olanda. A obţinut premii internaţionale importante în centre muzicale precum Toulouse, Bilbao, Barcelona, Viena, Roma. În 2011, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, desfăşurată la Opera Naţională Bucureşti, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai buna solistă, la secţiunea Operă. Repertoriul sopranei cuprinde o mulţime dintre cele mai importante roluri din literatura de operă, de Mozart, Bizet, Gounod, cele mai de seamă roluri din capodopere de Verdi, Puccini, precum şi roluri de operetă din creaţia lui J. Strauss, Lehár, Sorin.LupuKálmán şi o paletă deosebit de impresionantă în genurile oratorice şi vocal-simfonice, de la Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Rossini, Verdi, Mendelssohn, Brahms, Dvořák, la Mahler, Britten.

Solistul invitat, Sorin Lupu, la îndrumările unchiului său artist, a urmat Şcoala Populară de Artă din Cluj-Napoca. Apoi a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în clasa profesorului Vasile Boldor. Încă din timpul facultăţii solistul a avut roluri pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, chiar înainte de absolvire. De atunci, a adunat 12 roluri principale în opere, ca „Rigoletto”, „Carmen”, „Boema” sau „Traviata”. A participat la mai multe masterclass-uri susținute de Ion Buzea, Ionel Pantea și Mariana Nicolesco. De-a lungul carierei a cântat pe cele mai mari scene ale Europei. A colaborat cu numeroase opere din țară: Opera Română din Brașov, Opera Maghiară din Cluj-Meszaros.Levente.2Napoca, Opera Națională Română din București și din Timișoara, Opera din Chișinău – Moldova, Opera din Galați. Din 2004 este solistul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Solistul invitat, Mészáros Levente în prezent este student în anul trei la Facultate de Arte din Oradea, secția canto clasic. În 2014 a participat la masterclass-ul susținut de soprana Leontina Văduvă. În 2014 a debutat în rolul Antonio din Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, în Teatrul de Stat din Oradea. În 2016 a participat la concursul „Virtuózok” din Budapesta unde a luat premiul special.

La realizarea concertului nostru participă și Corul Filarmonicii, în pregătirea dirijorului Lászlóffy Zsolt.

Joi, 13 octombrie 2016, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”

GALĂ DE OPERĂ

În program:

G. Verdi: Nabucco – uvertura
W. A. Mozart: Nunta lui Figaro – „Non piu andrai”
G. Verdi: Rigoletto – „La donna e mobile”
G. Verdi: Aida – „Ritorna Vincitor”
R. Leoncavallo: Pagliacci – „Vesti la giubba”
F. Cilea: Adriana Lecouvreur – „Io son l’umile”
G. Bizet: Carmen – Intermezzo
G. Puccini: Madama Butterfly – Duet

R. Wagner: Tannhauser – Corul cavalerilor și nobililor
R. Wagner: Lohengrin – Marșul nupțial
laszloffy zsolt kicsi 1W. A. Mozart: Don Giovanni – „Fin ch’han dal vino”
G. Bizet: Carmen – „La fleur que tu m’avais jetée”
G. Puccini: Madama Butterfly – „Un bel di vedremo”
G. Verdi: Nabucco – Corul sclavilor
G. Puccini: Tosca – „Ah, quegli occhi”
G. Puccini: Tosca – „Vissi d’arte”
G. Puccini: Turandot – „Nessun dorma”
G. Puccini: Boema – „O soave fanciulla”
G. Verdi: Aida – Gran finale secondo

Dirijor: PETER OSCHANITZKY
Solişti: CARMEN GURBAN – soprană
SORIN LUPU: tenor
MÉSZÁROS LEVENTE: bariton

Participă CORUL FILARMONICII
Dirijorul corului: LÁSZLÓFFY ZSOLT

Bilete și abonamente se pot cumpăra la casa de bilete a Filarmonicii (str. Moscovei nr. 5), de luni până vineri între orele 11 – 17, precum şi cu o oră înainte de concert. Mai multe informații AICIInformații preluate de AICI.