- Acest eveniment a trecut.
Concert simfonic: Ceaikovski, Prokofiev, Elgar
Detalii
- Data:
- 26 ianuarie, 2017
- Timp:
-
7:00 pm - 9:00 pm
- Preţ:
- 10RON – 25RON
- Eveniment Category:
- Concerte
- Eveniment Tags:
- concert simfonic, Enescu-Bartok, filarmonica din oradea
- Sit web:
- www.oradeaphilharmony.com/avancronica-de-concert
Locație
- Filarmonica de Stat din Oradea
-
Filarmonica de Stat din Oradea
Str. Moscovei, nr. 5
Oradea, Bihor 410001 România + Harta Google - Telefon:
- +40-0259-430.853
- Sit web:
- http://www.oradeaphilharmony.com/
Organizator
- Filarmonica de Stat din Oradea
- Telefon:
- +40-0259-430.853
- Email:
- filarmonica.oradea@yahoo.com
- Sit web:
- http://www.oradeaphilharmony.com/
Joi, 26 ianuarie 2017, ora 19:00, Sala de concerte „Enescu-Bartók” va fi din nou gazda unui concert simfonic. De data aceasta, muzica interpretată va cuprinde opere de-ale unor artiști precum: P. I. Ceaikovski, S. Prokofiev și E. Elgar.
Pentru concertul următor vă oferim spre audiere trei compoziții de mare popularitate. Prima lucrare, Marș slav, op. 31 de Piotr Ilici Ceaikovski (1840—1893), compusă în anul 1902, exprimă trezirea popoarelor la lupta pentru libertate şi independenţă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea – în acest caz fiind vorba de războiul sârbilor din balcani pentru eliberarea de sub ocupaţia otomană. Vom continua cu Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 19 de Serghei Prokofiev (1891–1953). Reprezentant al neoclasicismului rus, Prokofiev a lăsat o importantă moştenire în genul concertant, printre altele cinci concerte pentru pian, două pentru vioară, unul pentru violoncel, precum şi alte piese solo cu acompaniament orchestral. Lucrarea a fost finalizată în 1917, dar primele ei schiţe datează încă din 1915. Concertul nostru se va încheia cu Variațiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar (1857-1934). Titlul real este Variaţiuni pe o temă originală, cuvântul Enigma referindu-se la tema prezentată în introducerea de Andante. Această temă este şi rămâne misterioasă prin faptul, că în cele 14 variaţiuni ce urmează ea este doar circumscrisă în mod latent, prin armoniile, ritmurile şi fragmentele sale melodice caracteristice.
Solista invitată, Luminița Burcă a studiat vioara cu profesori de notorietate atât în ţară – cu Ştefan Gheorghiu, Octavian Raţiu, Modest Iftinchi -, cât şi în străinătate – cu sir Yehudi Menuhin (la Paris) sau Ruggiero Ricci (la Berlin). Laureată a mai multor concursuri naţionale şi internaţionale de vioară din Europa a cântat pe toate scenele importante din ţară (Orchestrele Radio Bucureşti, Filarmonica „George Enescu” etc), dar și pe cunoscute scene din străinătate (Europa, America de Nord, Asia), realizând numeroase înregistrări (Radio-kardex), CD-DVD-uri editate de Concerto Company-Milano, Olympia & Electrecord-London, Opeen Real Records. Ca pedagog îşi începe cariera didactică în 1997, fiind actualmente conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
Conducerea muzicală a concertului îi aparţine din nou dirijorului nostru permanent, maestrul Romeo Rîmbu.
În program:
P. I. Ceaikovski: Marș slav, op. 31
S. Prokofiev: Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în Re major, op. 19
E. Elgar: Variațiunile „Enigma”, op. 36
Dirijor: ROMEO RÎMBU
Solistă: LUMINIȚA BURCĂ – vioară