Stufărișurile de la Sic, locație de vis pentru o plimbare relaxantă

de |

Expediție printre stuf și papură

Într-o lume a vitezei, în care agitația și stresul par că ar vrea să pună stăpânire pe viețile noastre, ocazionalele deconectări de la grijile cotidiene au devenit o necesitate pentru cei mai mulți dintre noi. Din când în când, este bine, și chiar recomandat, să lăsăm în urmă orașul pentru câteva ore (sau de ce nu, zile) petrecute în natură.

Județul Cluj este binecuvântat cu numeroase bijuterii ale naturii, ideale pentru a fi explorate în timpul unei escapade în aer liber. În articolul care urmează, ne dorim să scoatem în evidență una dintre aceste locații și anume Stufarisurile de la Sic, care se află la o distanță de aproximativ 59 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Sperăm ca până la final să îți stârnim curiozitatea de a-i face și tu o vizită în viitorul apropiat.

Stufărișurile de la Sic sau, mai bine zis, Delta Transilvaniei

Un loc desprins parcă dintr-o altă realitate, așa pot fi descrise Stufărișurile de la Sic. Locația, denumită și Delta Transilvaniei, reprezintă o rezervație naturală și o arie protejată de lege datorită stufărișului și populației de păsări care se adăpostesc aici.

Întreaga arie este alcătuită din mlaștini, iazuri și luciu de apă. Farmecul zonei se datorează în special vegetației de papură și, bineînțeles, stufăriș, care creează un peisaj pitoresc și liniștitor. O punte de lemn te ajută să traversezi stuful dintr-un capăt în altul al rezervației.

Puntea din lemn suspendată, împreună cu două foișoare și turnul din lemn prezente aici se împletesc perfect cu aspectul rezervației, alcătuind o atmosferă și o priveliște de poveste. Liniștea și calmul pe care le vei întâlni aici te vor cuprinde negreșit și îți vor transforma plimbarea într-o experiență inedită.

Totodată, turnul din lemn este accesibil tuturor plimbăreților și este utilizat pentru observarea populațiilor de păsări prezente aici. O parte din păsările pe care le vei întâlni la Stufărișurile de la Sic sunt: corcodelul mic, buhaiul de baltă, stârcul cenușiu sau pițigoiul moțat.

În apropiere de rezervație, ai posibilitatea de a vedea și alte obiective de turism Cluj, dintre care amintim Muzeul Dansului Sic, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” și Lacul Știucii.

Muzeul Dansului de la Sic, locul în care tradiția rămâne vie

La numai 13 minute de mers cu mașina de la Stufărișuri, este situat Muzeul Dansului din satul Sic. Căsuța modestă, vopsită în albastru și cu motive tradiționale îți fură privirea încă din primul moment, nerăbdătoare să îi afli povestea.

Muzeul Dansului de la Sic a luat naștere în urmă cu aproape 20 de ani, când olandezul Michel van Langeveld s-a îndrăgostit de o localnică, și, totodată, de tradițiile și folclorul maghiar păstrate încă în satul Sic. Astfel, Michel s-a stabilit în acest sătuc nu departe de Cluj-Napoca și a cumpărat o casă tradițională a dansului.

Termenul de casă a dansului (în maghiară – táncház), are la origine vechea tradiție din satul Sic, când se practica dansul în casele oamenilor. Pe fiecare din cele 3 străduțe din sat, exista o astfel de casă, unde sătenii se întâlneau și dansau.

În timp, Michel a recondiționat și casa de vis-a-vis, adăugându-i și un hambar construit în același stil tradițional, extinzând, astfel, universul dansului. A adunat aici o colecție impresionantă de perechi de cizme, din dorința de a conserva și de a face cunoscută această tradiție. Cizme, numeroase fotografii, evenimente dansante organizate periodic, toate au rolul de a păstra viu deosebitul obicei local.

Așadar, când ai nevoie de o pauză de la agitația prezentului, îți recomandăm cu mare căldură să faci o vizită punctelor de turism din zona localității Sic. Suntem convinși că, odată ce le vei descoperi, le vei purta în suflet mult timp de acum înainte.


Articol publicitar