4 lucruri pe care probabil nu le știai despre statuia lui Matei Corvin

de |

Statuia lui Matei Corvin, o adevărată emblemă a municipiului Cluj-Napoca

Este o adevărată plăcere să cutreieri străzile unui oraș atât de încărcat de istorie, așa cum este Cluj-Napoca. Vestita capitală istorică a Transilvaniei își încântă mereu vizitatorii cu numeroase obiective turistice și monumente care reușesc cu succes să țină vie amintirea vremurilor de mult apuse.

De pe lista de atracții turistice a vizitatorilor nu au cum să lipsească maiestuasele statui Cluj. Comemorând viețile unor mari personalități, aceste monumente istorice reprezintă un important reper al memoriei colective locale, ceea ce, de altfel, le face atractive și din punct de vedere turistic.

Una dintre cele mai importante și vizitate statui din Cluj este reprezentată de statuia lui Matei Corvin. În cele ce urmează, te invităm să descoperi 4 lucruri mai puțin cunoscute despre statuia-emblemă a orașului.

#1 A fost câștigătoarea marelui premiu al Expoziției Universale de la Paris

În anul 1900, cu 2 ani înainte de finalizarea ridicării acesteia la Cluj, macheta lucrării a obținut marele premiu în cadrul Expoziției Universale de la Paris. Responsabilii pentru această reușită, dar și pentru proiectarea întregului ansamblu statuar au fost sculptorul János Fadrusz și arhitectul Lajos Pákey.

#2 Finalizarea lucrărilor a avut loc în anul 1902

Deși ideea ridicării unui monument în onoarea regelui Matei Corvin a apărut, pentru prima dată, în anul 1882, finalizarea acesteia a avut loc cu două decenii mai târziu, în anul 1902. Această întârziere s-a datorat costurilor ridicate generate de construirea operei.

#3 Semnificația statuii

Statuia lui Matei Corvin îl întruchipează, bineînțeles, pe marele rege maghiar care s-a născut la Cluj. Matei Corvin și-a îndrăgit nespus orașul natal, oferindu-i pe timpul domniei sale numeroase privilegii și devenind în timp un important simbol al orașului.

Ansamblul statuar ce astăzi este un important obiectiv de turism Cluj cuprinde încă 4 statui, care amintesc de cei 4 mari comandanți ai regelui: conducătorul trupelor de mercenari – Blasius Magyar, comitele de Timiș – Paul Chinezu, viceregele Ungariei – Ștefan Szapolyai și voievodul Transilvaniei – Ștefan Báthory.

Statuia ecvestră a distinsului rege se remarcă prin poziționarea calului, acesta având toate cele patru copite pe sol. Acest aspect sugerează, conform tradiției, că personalitatea aflată pe cal a murit din cauze naturale, nu în luptă.

#4 A cauzat numeroase dispute privind inscripția de pe soclul acesteia

Inițial, pe soclul acestei statui din Cluj s-a aflat inscripția maghiară „Mátyás Király” (regele Matia), urmând ca acesta să fie modificat de mai multe ori din cauza diferitelor contexte istorice.

Inscripția Mátyás Király s-a regăsit pe statuie până în anul 1918 la Marea Unire a României, ulterior fiind modificată în „Matei Corvinul”. Însă, începând cu anul 1940, s-a revenit la inscripția inițială.

Începând cu anul 1944, inscripția care se regăsește pe acest obiectiv de turism din Cluj este ”Mathias Rex” (în latină, regele Matei).

Statuia lui Matei Corvin a devenit, între timp unul dintre semnele distinctive ale orașului, așadar este un monument care nu lipsește de pe lista niciunui turist care dorește să descopere povestea Clujului.


Articol publicitar