Pietrele lui Solomon, locul pentru picnic de care nu te mai saturi

de |

Pietrele lui Solomon, locul pentru picnic de care nu te mai saturi

Cât de diferită ar fi viaţa în Braşov dacă nu ar exista Pietrele lui Solomon! Probabil că rutina ta zilnică nu s-ar schimba prea mult, dar acele evadări de weekend… unde te-ar duce? Scepticii ar răspunde că în altă parte, ceea ce este adevărat. Însă, în Munţii Şchei te aşteaptă o comoară care, dacă nu ar fi existat, poate că s-ar fi inventat.

Oaza de linişte din interiorul munţilor parcă te poartă într-o poveste dacică cu un iz de sălbăticie este uşor de accesat pentru orice braşovean „din tată-n fiu”.

Foto: travelcity.ro

Cum ajungi acolo? Iată trei moduri diferite:

  • Mergi la Şcheii Braşovului şi parcurgi drumul de 2 km, prin pădure, pe „drumul vechi” dintre Braşov şi Poiana Braşov.
  • Mergi în zona de nord-vest a Masivului Postăvaru şi te îndrepţi către zona dintre rezervaţia naturală Stejerişul Mare şi Muntele Tâmpa.
  • Iei autobuzul 50 pe ruta Livada Poştei – Pietrele lui Solomon sau autobuzul 51, pe ruta Gara Braşov – Pe Tocile.
    Ştii că eşti unde trebuie atunci când ajungi într-o pajişte cu pietre străbătute de râul Solomon, cunoscut şi ca Valea cu Apă. Acolo găseşti şi locuri special amenajate pentru copii, în cazul în care porneşti la drum cu familia.
pietrele lui Solomon
Foto: travelcity.ro

Poveştile Pietrelor lui Solomon

Zona este înconjurată fie de poveşti istorice, fie de legende mai mult sau mai puţin veridice. Pasionaţii de medicină alternativă pretind că zona este încărcată energetic cu ioni şi poate ajuta la tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Dar să revenim la adevărurile istorice.

Zona şi-a luat denumirea de la regele maghiar Solomon, care se spune că a fugit de invadatori şi s-a ascuns la Pietrele lui Solomon, şi-a dat jos coroana şi nu a mai fost recunoscut, astfel scăpând.

O legendă locală spune şi că Solomon şi-ar fi ucis fratele care îi lua locul pe tron, iar mama lui l-a blestemat să moară când va fi văzut de un trecător. A căzut în prăpastie iar cele două stânci din zonă stau mărturie că el a trecut cu căruţa prin acel loc. Domnia lui Solomon este atestată documentar, deşi întâmplările din zonă nu sunt sigure.

Probabil că mai există legende, însă localnicii preferă să îi spună „Între Chietri” şi să petreacă acolo zile întregi de weekend la picnic şi relaxare.

pietrele lui Solomon
Foto: mapio.net

Ce poţi face la Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon sunt cunoscute, în principal, pentru că acolo Junii ţin, în fiecare an, petrecerea din Duminica Tomii (prima duminică de după Paşte), după ce se termină tradiţionala paradă. Acolo vei găsi vatre instalate special pentru grătar, iar gospodinele locului profită de ele toamna ca să coacă vinete sau roşii şi să le transforme în delicioasa zacuscă de iarnă.

Tot la Pietrele lui Solomon găseşti un perete special amenajat pentru escaladare. Bineînţeles, zona face parte şi dintr-un ansamblu de trasee montane care fac deliciul turiştilor.

pietrele lui Solomon
Foto: radio.bzi.ro

Când mergi la Pietrele lui Solomon?

Nu îţi trebuie un motiv ca să ajungi la Pietrele lui Solomon. În principiu, ai nevoie doar de o gaşcă de pietreni şi chef de petrecut o zi în natură.

Se ajunge uşor în zonă, însă plecarea îţi va fi grea. Pentru că cine îşi doreşte să părăsească o arie turistică naturală spectaculoasă pentru ochii turştilor şi localnicilor deopotrivă?

***

Autor: Monica Olănescu.