Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Ghimbav

de |

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Ghimbav

Orașul Ghimbav se află la 7 km de municipiul Brașov, fiind situat la intersecția dintre cunoscutele zone turistice din județ: Orașul Brașov, stațiunea montană Poiana Brașov, Munții Postăvaru, stațiunea Predeal, Cetatea Râșnov și orașul Zărnești (aflat la poalele Munților Piatra Craiului).

Înființarea orașului este legată de prezența Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei, precum si de colonizarea sașilor. În germană, denumirea orașului este „”Weidenbach”, care se traduce prin „Râul cu sălcii”. Denumirea românească a orașului provine de la râul ce străbate această așezare, râu ce izvorăște din Munții Bucegi.

Biserica fortificată “Sf. Petru”

Această biserică înconjurată de ziduri masive este specifică Țării Bârsei, fiind construită cu rol de apărare pentru locuitori în caz de război. Pe lângă zidurile ridicate în formă circulară (sec. al XV-lea), biserica a fost înconjurată de un șanț cu apă, alimentat de Ghimbășel. Accesul în interiorul fortificației se făcea prin sud-estul acesteia, pe un pod mobil.

 Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Ghimbav

Zidurile bisericii și bastioanele au înfruntat timpul cu stoicism, dovadă că le putem admira și astăzi. Bastioanele au fost denumite de către localnici astfel: Bastionul Creșei, Bastionul Pompierilor și Bastionul Berzei. Denumirile sunt legate de amplasarea unei creșe și a unității de pompieri în apropiere, precum și de cuibul pe care berzele l-au făcut în vârful celui de-al treilea bastion.

Lipite de zidurile groase ale bisericii fortificate se aflau, în trecut, casele în care se adăposteau oamenii în caz de asediu. Din păcate, doar două dintre acestea au rezistat până în prezent, restul fiind demolate în 1950.

Interiorul edificiului religios este deosebit, biserica fortificată din Ghimbav fiind singura de rit evanghelic din zona Transilvaniei pictată în întregime. Pereții sunt pictați în culori vii, cu motive florale, mai puțin religioase.

 Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Ghimbav

Pe lângă altar, amvon și alte decorațiuni ce merită admirate și studiate cu atenție, ne atrage atenția orga. Aceasta a fost realizată de către un meșter din Brașov în secolul XVII și este funcțională.

 Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Ghimbav

Dacă ajungeți aici, nu uitați să vizitați turnul cu ceas și clopotnița, accesibile din afara bisericii. Pe lângă impresionantele clopote, de aici veți putea admira frumoasa localitate Ghimbav și împrejurimile acesteia.

Tu ai vizitat biserica fortificată din Ghimbav? Dacă Ți-a plăcut articolul nostru, citește și istoria bisericii fortificate din Măieruș.

Sursă informații: ghimbav-turism.ro

Surse foto: wikipedia.org (Asybaris01), kirb.ro