Sărbătorim Paștele la Șinca Veche sau Sâmbăta de Sus?

de |

Sărbătorim Paștele la Șinca Veche sau Sâmbăta de Sus?

Sărbătorile de Paște vin cu zile libere. Poți alege locuri în care nu ai mai fost până acum pentru a-ți petrece această perioadă plină de spiritualitate.

Vei afla mai multe informații despre două locuri din apropierea Brașovului, bogate în lumină și credință, ceea ce face din ele destinații ideale pentru Paști.

Biserica rupestră de la Șinca Veche

Între orașele Brașov și Făgăraș, mai exact la o distanță de 45 de kilometri de Brașov, se află localitatea Șinca Veche. Dacă nu ai mai auzit acest nume, poate îți par cunoscute denumirile Biserica din Grotă, Templul Împlinirii și al Rugăciunilor sau Templul Ursitelor. La Șinca Veche vin oamenii pentru legendele și misterul acestui lăcaș de cult, situat la doar 2 kilometri distanță de sat.

Când ajungi la biserică, ești întâmpinat de niște scări făcute din bușteni pe o cărare pietruită. Observi imediat un altfel de gard care ține poteca. Este făcut din crengi de alun. Îți atrag atenția și băncuțele așezate din loc în loc, pe care poți să te odihnești sau să îți spui rugăciunile.

Și pentru că mergi până la Șinca Veche să vezi locul sfânt despre care se vorbește în toată țara, îl poți recunoaște ușor după indicatoare și după prelata neagră care îl adăpostește.

Grota este bine întreținută și sigură, datorită stâlpilor de susținere și a schelelor amplasate strategic. Este un templu magic și plin de energie pozitivă. Mănăstirea săpată în stâncă adăpostește două încăperi, două altare și câteva sălașuri de cult.

După grotă, poți continua drumul pe cărarea făcută printre copaci către Mănăstirea Nouă, Schitul Sfântului Nectarin Taumaturgul.

În perioada de dinainte de Paști, are loc și o tradiție specifică locului. Tinerii din sat dau drumul din vârful dealului unei roți în flăcări, umplută cu fân. Se spune că dacă roata nu se stinge până jos, tânărul care a aprins-o se va căsători până la sfârșitul anului. De aici i se trage acestui loc și denumirea de Templul Ursitelor.

Mănăstirea Constantin Brâncoveanu din Sâmbăta de sus

Localizată într-o regiune pitorească, la poalele munților Făgăraș, această superbă mănăstire este un important lăcaș sfânt ortodox. Dimensiunea mănăstirii și a curții este mare și poți astfel să folosești acest spațiu să te bucuri de liniște și să te rogi în voie.

În curte se află un foișor de lemn, cunoscut sub numele de Foișorul Spovedaniei. Tot în acest complex monarhal se mai găsește o clădire construită mai recent care adăpostește o altă biserică numită Biserica Nouă. Aceasta este închinată de asemenea sfinților martiri brâncoveni. Are un aspect încântător datorită detaliilor pe care s-a pus accentul în momentul ridicării construcției.

Pe lângă importanța istorică pe care o are, acest loc este renumit și pentru izvorul Părintelui Arsenie Boca. Izvorul se află în spatele mănăstirii și oamenii stau la coadă pentru a savura din apa sfântă, cum este supranumită.

Aceste două locuri pline de spiritualitate pot fi luate în calcul ca și destinații pentru mini vacanța de Paști dar nu numai.

Te invităm să împărtășești cu noi experiența pe care ai avut-o după ce ai vizitat aceste locuri, lăsând un comentariu mai jos.

Articol scris de Alexandra Budu
? wikimapia.org, instagram.com/anda_stanciu, instagram.com/sa_batem_campii, instagram.com/oanamariavasilescu, instagram.com/ermanmusellim