Știai aceste lucruri despre orașul Râșnov?

de |

Știai aceste lucruri despre orașul Râșnov?

Cu siguranță ai auzit de orășelul brașovean deasupra căruia veghează unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Brașovului, cetatea Râșnov.

Foto: F64Maoz TAGANSKI

Zona Râșnovului se mai numește și „Valea Trandafirilor”. Conform unei legende, în perioada în care imigranții au ajuns în Țara Bârsei s-a putut vedea de pe un deal întreaga vale plină de trandafiri înfloriți. De aici a rămas și acest nume pentru orașul Râșnov iar pe emblema sa sunt desenați 3 trandafiri.

Râșnovul este situat la o distanță de aproximativ 15 km față de Brașov, chiar în direcția spre Bran. Așadar, o oprire sau o călătorie până aici chiar merită! Vei afla și de ce.
Vedeta zonei Râșnovului este cetatea ce-i poartă cu mândrie numele. Să ne oprim prima dată aici.

Cetatea Râșnov
Foto: Bartók István

Cetatea Râșnov

Una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din Țara Bârsei este cetatea Râșnov. Așa cum pe Tâmpa scrie „Brașov”, și pe cetatea orașului sunt vizibile literele ce alcătuiesc numele „Râșnov”. Drumul până la cetate este semnalizat și până să ajungi la aleea ce urcă spre ea poți să te bucuri de zona din centrul orașului. O piață pietonală pavată cu piatră în care liniștea și curățenia sunt la ele acasă reprezintă acum centrul orașului.

După ce te bucuri de relaxarea din centru și mergi spre cetate vei vedea că ai două opțiuni pentru a ajunge la zidurile presărate de istorie, și anume: să mergi pe jos până sus sau să experimentezi o călătorie cu cremaliera, un tractor dotat cu vagoane.

Până să ajungi la cetate vei trece pe lângă un renumit Parc cu Dinozauri, un loc ideal de distracție pentru cei mici. Odată trecut de porțile cetății urmează să te bucuri de cărări înguste pietruite și priveliști surprinzătoare asupra împrejurimilor.

Un alt obiectiv important al orașului Râșnov este reprezentat de peștera în care au loc evenimente neașteptate.

Cetatea Râșnov
Foto: Liviu Chiriac

Peștera Valea Cetății

Este situată pe drumul spre Poiana Brașov, la distanță mică față de aleea ce urcă spre Cetate. Da, poți ajunge în Poiană direct din Râșnov pe șoseaua șerpuită ce și-a făcut loc printre copacii înalți ai pădurii.
Intrarea în peșteră se face în grupuri, alături de un ghid. Ca orice adâncitură din pământ, formațiunile mai puțin obișnuite îți captează atenția, însă în interiorul acestei peșteri are loc o activitate inedită. Sâmbăta au loc concerte susținute de Filarmonica Brașov.

Vei petrece 30 de minute în peșteră așadar îți recomandăm să ai la tine o haină suplimentară deoarece temperatura de aici este de maximum 10 grade Celsius.

Cetatea Râșnov
Foto: analutas

Alt obiectiv care implică puțin mai mult timp de parcurgere este cel din zona „Cheile Râșnoavei.”

Cheile Râșnoavei

Ești adeptul senzațiilor tari? Înseamnă că ai ajuns unde trebuie, întrucât în zona Cheile Râșnoavei se practică sportul care îți testează limitele: Bungee Jumping. Instalația de Bungee Jumping de aici este în topul celor din Europa.

Dacă alegi să faci saltul cel mare la Cheile Râșnoavei noi îți dorim să trăiești momentul din plin și să fii mândru de tine pentru curaj. Oricum, pe lângă Bungee Jumping ai posibilitatea de a alege și între alte activități, precum: traversare pe corzi, tiroliană, rapel, echitație, alpinism și nu numai.

Cetatea Râșnov
Foto: David Hegedus

Dacă încă nu ești pregătit de activități extreme îți poți lua familia sau prietenii să cutreierați cărarea dintre stâncile acestor chei. O drumeție în această zonă situată la ieșirea din Râșnov spre Predeal este doza perfectă de liniște și relaxare după o perioadă aglomerată.

Poziția orașului este prielnică pentru drumeții montane deoarece se află chiar între masivii Bucegi și munții Piatra Craiului. Astfel, înainte de a-ți planifica o tură până la cabana Mălăiești de exemplu caută și trasee ce pornesc din zona Râșnovului, poate te avantajează.

Noi îți dorim să te bucuri de tot ce îți pune la dispoziție orășelul de lângă Brașov, mic la dimensiune dar mare la variante de petrecere a timpului liber!

Articol scris de Alexandra Budu 
Cetatea Râșnov
Foto: Cretu Mihaela