O invitație la palatele brașovene
– Lume, lume, veniți de mă ascultați și îndemnul de-mi urmați!
S-a dat zvon în urbe că palatele brașovene vor încânta și vor delecta privirile curtenilor din cetate cu minunatele lor fațade! Sunt invitați toți călătorii – consuli ai orașului Brașov – să participe la această reuniune aristocratică. Cu mic, cu mare suntem așteptați să luăm la pas străzile centrale ale orașului, de la capătul străzii Mureșenilor și până la Biserica Neagră, să închinăm fraze admirative și să ducem mai departe vestea măreției orașului Brașov.
Banchetul începe în fiecare zi a săptămânii, indiferent de vreme și de anotimp. Fiecare bijuterie arhitectonică are o poveste fascinantă și orice călător este invitat să o asculte. Nu vom avea nevoie de costume speciale sau de rochii scumpe, ci doar de atenție și răbdare.
Palatele Czell
Am fost la acest banchet zilnic, ne-am umplut sufletul de aerul curat de munte, am simțit inima tresărindu-ne de fericire și dorim să vă împărtășim frumusețea clipelor pe care le-am trăit alături de palatele brașovene. Am avut o adevărată încântare!
După o ceașcă de cafea tare și intensă, servită pe îndelete dis-de-dimineață chiar la sosirea la banchet, exact atunci când razele celui mai mare astru ne încălzea fruntea și pleoapele, am ajuns la Palatul Soarelui.
Cunoscut drept clădirea fostei Gropi cu bere, palatul este și cel mai vechi dintre edificiile ridicate de bogații industriași, frații Czell. Turnurile înalte asemeni unor observatoare, basoreliefurile splendide de secol trecut în care sunt încadrați îngeri frumoși și sori luminoși, ne-au făcut să ne simțim ca niște domnițe de secol XIX care își plimbă rochiile dantelate pe străzile orașului coroanei iar umbreluțele cochete, albe ne feresc de lumina puternică a soarelui.
Geamurile acestui palat ne-au dus cu gândul la toți oamenii care au privit spre stradă de sus, la poveștile și intrigile care s-au derulat în spatele acestor ferestre înalte sau la afacerile și tranzacțiile care s-au desfășurat aici. Știm că acest palat a găzduit brașovenii bogați care închiriau apartamente în imobil și firme comerciale care își aveau sediul aici.
Un festin princiar
Pentru că orologiul a bătut orele amiezii în mod neobservat pentru ochi și suflet, dar simțit cu pasiune de stomac, orașul – gazdă ne-a invitat la masă. După ce am savurat un festin princiar, stins cu un pahar de tărie, nici prea tare, nici prea slabă, numai bună de atins coardele sensibile, am fost invitați în Piața Sfatului, numărul 23. Aici, banchetul era în toi! Lume multă se perinda de la un capăt la celălalt capăt al străzii, fiecare fiind preocupat de lucruri necunoscute.
Venind cu intenții serioase la acest banchet, am început să admirăm formele și arcuirile splendide ale celuilalt palat construit de frații Czell. Inaugurat în anul 1903, palatul cu superbe balconașe sculptate cu talent și basoreliefuri cu figuri umane neasemuit de frumoase, este misterios asemeni unei domnițe bine – crescute. Am privit îndelung clădirea splendidă a celui de-al doilea palat al fraților Czell și ne-am gândit la istoria fascinantă a acestui oraș.
Plecând cu sufletul luminat de aceste capodopere aristocratice, cu fericire pe chipuri și cu niște zâmbete cât un munte de mare, am luat la pas strada Mureșenilor. Cu încântare descopărim că o parte a banchetului la care fusesem invitați, s-a mutat aici, în a două clădire după Biserica Catolică, unde se află un alt palat al fraților Czell. Am zăbovit aici, aruncând aceleași priviri admirative și fascinate pe ornamentele dantelate ale acestei impunătoare clădiri. Ne-am simțit copleșită de puterea și frumusețea detaliilor arhitecturale, de înălțimea și splendoarea clădirii. Pentru că se înserase deja, am plecat la cina care finaliza această zi de banchet. Vă vom povesti cum a fost și ce am văzut în următoarele zile în următoarea ediție a acestui jurnal.
Însă, până atunci, vă invităm la banchet, la palatele brașovene!
Imagini: renjulga, psi07cami, raluca.hanga.