Turist în propriul oraș: 8 muzee de vizitat în Brașov
Ca și locuitor al Brașovului, cu siguranță cunoști principalele atracții turistice (monumente, străzi, edificii, localuri) pe care le oferă orașul de la poalele Tâmpei.
Fie că ești turist ocazional sau un cetățean pentru care acest oraș reprezintă locul în care ai crescut și copilărit, Brașovul nu va înceta să te surprindă cu frumusețile ascunse ale sale. Indiferent de categoria din care faci parte, în ceea ce privește muzeele din Brașov, este posibil să te găsești în ipostaza turistului în propriul oraș.
De aceea, noi am decis să te ajutăm și ți-am pregătit o listă cu 8 muzee de vizitat în Brașov.
Muzee de vizitat din Brașov
1. Muzeul de Etnografie
Înființat în anul 1990, Muzeul de Etnografie reprezintă o incursiune în viața, istoria, cultura și etnografia orașului Brașov și a Țării Bârsei. Muzeul de Etnografie se remarcă prin „Patrimoniul textil” – acesta cuprinde o varietate de țesături folosite în costume populare, exponente ale tradiției, modului de trăi și modei specifice anumitor perioade istorice în spațiul transilvănean.
De asemenea, tot în cadrul „Patrimoniului textil”, poți admira târgul din Transilvania, o reconstituire a tarabei pe care țesătorii și postăvarii își vindeau produsele în trecut.
Sursa foto: arhiva personală
2. Muzeul Civilizației Urbane
Situat în incinta vechii cetăți a Brașovului, într-o clădire cu ferestre și uși în stil Renascentist, muzeul este structurat pe trei niveluri și ilustrează modul de viață al locuitorilor din mediul urban pe parcursul a trei secole.
Muzeul este de o importanță națională și internațională, fapt atestat de includerea sa pe lista monumentelor istorice din România. În cadrul muzeului poți vedea mărfuri vechi aduse de negustori, poți admira diferite decorațiuni florale ale pereților și vedea principalele tradiții brașovene din secolul al XIX-lea (broderie, modă, fotografie).
3. Bastionul Graft
Localizat pe Aleea După Ziduri, Bastionul Graft este administrat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și cuprinde o secție a sa, Meșteșugarii din Brașov, Apărătorii Cetății. O destinație populară în rândul turiștilor și localnicilor astăzi, bastionul avea în trecut rol de comunicare și de apărare.
Structurată pe două etaje, clădirea a fost construită în perioada 1515-1516 și restaurată în 2004. Dacă vrei să faci o plimbare în Brașov și să iei contact cu un monument istoric în același timp, Aleea După Ziduri este destinația potrivită pentru tine.
4. Bastionul Țesătorilor
Situat pe Strada George Coșbuc nr. 9, acest muzeu trebuie să facă parte din planul tău de vizite în primul rând pentru că are o arhitectură unică în sud-estul Europei. La început a fost folosit doar ca depozit, urmând să fie utilizat ca și spațiu pentru concerte de operă, datorită rezonanței speciale pe care o are spațiul. Din 1950 s-a înființat în cadrul
Bastionului Muzeul Țara Bârsei, unde pot fi văzute arme, produse și alte obiecte create de Breasla Țesătorilor.
Poți citi mai multe în articolul: De la Turnul Alb la Bastionul Țesătorilor
5. Muzeul Casa Mureșenilor
Acest muzeu și-a deschis porțile în anul 1968 în urma donațiilor făcute de urmașii familiei Mureșanu și se află astăzi în subordinea Consiliului Județean Brașov. Dacă ești pasionat de artă și istorie sau doar vrei să admiri colecții de mobilier vechi, diverse picturi, sculpturi și vechile manuscrise ale Mureșenilor, ai putea încerca o vizită și la acest muzeu.
6. Muzeul Prima Școală Românească
Clădirea care găzduiește Muzeul Prima Școală Românească datează din 1495, se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului și este construită în stil baroc – aviz amatorilor de arhitectură, istorie sau dimpotrivă, amândouă.
Aici este locul în care s-a predat în limba română pentru prima dată în anul 1559 iar muzeul se remarcă astăzi prin sala de clasă „Anton Pann”, sala „Diaconul Coresi”, muzeul „Junii Brașoveni” etc, cuprinzând cărți, documente vechi, tiparnița lui Coresi, icoane pe sticlă.
7. Muzeul de Artă Brașov
Situat într-o clădire în stil neobaroc pe Bulevardul Eroilor nr. 21, Muzeul de Artă Brașov este cu siguranță o destinație pe care nu vrei să o ignori data viitoare când faci un tur al Brașovului.
Apreciat atât de pasionații de artă cât și de publicul larg, acest muzeu se remarcă în special prin faptul că găzduiește periodic expoziții cu caracter național și internațional, ca de exemplu Salvador Dali sau Francisco de Goya, dar și prin colecția Nicolae Grigorescu, a doua ca mărime din România.
8. Muzeul Județean de Istorie Brașov
Dacă ești iubitor de istorie dar și de cultură locală, Muzeul Județean de Istorie Brașov, situat în Piața Sfatului într-o clădire-simbol pentru orașul de la Poalele Tâmpei este un loc de vis pentru tine – în cadrul său poți găsi cel mai mare patrimoniu istoric al orașului.
Este singurul muzeu de istorie din Brașov și cuprinde obiecte din toate epocile istorice, de la începuturile umanității până în ziua de azi. Acest muzeu se remarcă, pe lângă colecțiile sale, și prin faptul că organizează periodic evenimente culturale pentru brașoveni (conferințe, festivaluri, dezbateri etc).
Tu ce muzee ai vizitat în Brașov? Care a fost experiența ta? Împărtășește-o cu noi printr-un comentariu.
Articol scris de Cristina Tudose
Imagini: wikimedia.org, probearoundtheglobe, Zile și Nopți, ghidulmuzeelor.cimec.ro, skytrip.ro, travelwiz.ro, Cătălin Ionașcu, diana.ioana.bobes.