Ai spune că în Braşov găseşti mâncăruri din toată lumea, dacă alegi restaurantul potrivit. În plus, preparatele specific româneşti îţi sunt puse la dispoziţie în mai multe localuri. Însă, există şi mâncăruri specifice Braşovului pe care este posibil să le mănânci fără să ştii.
Pe unele le găseşti în anumite localuri, acolo unde turiştii vin să încerce câteva dintre elementele specifice zonei. Celelalte sunt deja celebre în toată ţara; reţetele lor se găsesc pe internet, iar bucătarii şi bucătăresele din orice judeţ le pot găsi. În speranţa că nu ţi se va face foame până la finalul acestui articol, îţi prezentăm 5 mâncăruri specifice Braşovului, pe care e posibil să nu le fi încercat.
Friptura de Braşov
Simplă, rapidă şi uşor de pus pe masă, chiar şi atunci când ai musafiri. Implică pulpă de porc, usturoi, cartofi şi ceva condimente.
Friptura de Braşov înseamnă carnea de porc tăiată feliuţe, cu o cantitate mică de sos, astfel încât să arate ca un plating de restaurant. Carnea este pusă în farfurie peste cartofi prăjiţi, pentru ca sosul să se scurgă. Parcă îţi pare cunoscută imaginea, nu?
Tocăniţa de oaie
Adesea preparată la ceaun, tocana de oaie pare o delicatesă cu un gust pe care nu îl uiţi prea curând. Puţini ştiu să o prepare, mulţi aleg să o ceară atunci când ajung la restaurant.
Se prepară din gât, piept, cotlet şi coaste de oaie tânără şi se amestecă cu sare, piper, coriandru şi foi de dafin. Poţi găsi mai multe reţete şi le poţi adapta. Tocana de oaie rămâne un preparat clasic românesc, strâns legat de Braşov pentru că localnicii aflaţi la vârsta a treia îl gătesc, ocazional.
Plăcintă cu scorţişoară
Cunoscută şi ca şar, plăcinta dulce cu scorţişoară este o atracţie turistică pentru satul săsesc Cincşor, judeţul Braşov. Localnicii o prepară cu drag, turiştii o comandă cu poftă.
Maioneză cu unt şi ou, zahăr şi scorţişoară şi un aluat făcut în casă. De acestea ai nevoie ca să pui la punct delicioasa plăcintă. Sună simplu, însă este posibil să ai nevoie de experienţa localnicilor ca să o poţi pregăti acasă.
Tochitura braşoveană
Potrivită iernii, tochitura locală are un gust atât de bogat încât este dificil să îi ghiceşti măcar o jumătate din ingrediente.
Muşchiuleţul, gâtul, pulpa şi măruntaiele de viţel sunt amestecate cu verdeaţă, supă de oase, untură şi vin. Lângă o mămăligă, tochitura braşoveană devine acea mâncare pe care o cauţi atunci când îţi doreşti o poveste gastronomică fascinantă.
Salată braşoveană
Probabil că ştii deja această salată şi o prepari în unele dimineţi de iarnă, atunci când vrei un mic dejun proaspăt. Este colorată, delicioasă şi îmbină ingrediente fierte cu murături.
Salata înseamnă şuncă presată, salam, morcovi, mazăre, castraveţi muraţi şi maioneză. Seamănă cu o salată de boeuf, însă plusează prin mezeluri. Salata braşoveană se prepară rapid şi, deşi provine dintr-o reţetă veche, se păstrează cu un aer modern.
Reţetele braşovene sunt, în general, uşor de preparat. Însă, şi mai important este că îşi păstrează specificul chiar şi atunci când le mănânci în localuri. Sunt cele cu care te aşteaptă unele rude în vizită şi pe care ai vrea să le înveţi sau le ştii deja. Iar dacă nu ai gustat încă vreunul dintre ele… ştii unde să le găseşti – în Braşovul nostru drag.
Autor: Monica Olănescu
Imagini: savoriurbane.com, adevarul.ro, lacasaterra.blogspot.com