Legenda urbană a lacului de sub vârful Tâmpa

de |

Legenda urbană a lacului de sub vârful Tâmpa

Legenda urbană a lacului de sub vârful Tâmpa este și în zilele noastre un subiect care îi fascinează pe brașoveni, precum și pe turiști. Tâmpa, muntele care veghează falnic de pe vremea dacilor este mândria braşovenilor şi punctul pe care niciun turist nu îl ratează, la fiecare vizită. Un drum până acolo te relaxează şi îţi încarcă bateriile. Tu poate că îl preţuieşti pentru peisaj. Însă, dacă îi întrebi pe cei mai în vârstă, auzi o cu totul altă poveste.

Cum ai reacţiona dacă ţi-am spune că sub vârful Tâmpa, fix în munte, se află un lac gata să se reverse peste oraş în orice moment? Probabil că ai râde. Nu toţi au reacţia ta. Ba chiar, unii dintre cei din jur explică anumite evenimente din prezent prin prisma acestei legende. Să vedem despre ce e vorba în detaliu.

Există un lac sub vârful Tâmpa?

Se spune că în interiorul masivul Tâmpei se află un lac uriaş, rămăşiţă a unei mări, limitat de nişte tuneluri astupate în care se află comori. Nu se ştie dacă apa lacului este sărată – din cauza mării secate – sau dulce – ca o legătură cu izvoarele locale. Însă, ambele variante susţin existenţa acestei acumulări ascunse de apă.

Acest lac nu a fost văzut sau demonstrat de către oamenii de ştiinţă sau geologi. Însă, pentru că zvonul nu a fost negat explicit, legenda urbană continuă să trăiască. Iar unele decizii politice, de a se construi tuneluri care străpung muntele, îi sperie pe cei care cred legenda deoarece, din cauza dimensiunilor sale, lacul „ar putea” acoperi întreg Braşovul.

Cum a supraviețuit legenda

Cele două legende – a lacului uriaş şi a tunelurilor – au fost legate, iar cea de-a doua dintre ele are un dram de adevăr. Potrivit folclorului local, tunelul care leagă Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetăţi ar fi legat de cele care ascund comorile locale.

Alte câteva tuneluri, folosite de locali ca spaţii de ascuns provizii în timpul războiului. La nevoie, în acele catacombe, bărbaţii ascundeau femeile şi copiii. Aceste tuneluri au fost astupate, pentru că s-au surpat în timp.

Partea care poate fi dovedită

Există şi câteva date istorice care infirmă existenţa unui lac dar, dacă sunt supuse interpretării, pot susţine teoria. Depinde cum le priveşti.

  • 1937: Arheologul Alfred Prox a cercetat sursa de apă a cetăţii vechi a Braşovului. Fântâna a fost adâncită în stâncă pe o suprafaţă de până la 5 metri. Acolo, s-a dat de apă.
  • 1979: Masivul a fost străpuns ca să se poată construi cartierul Răcădău. Deşi s-au excavat 100.000 metri cubi de rocă la vremea aceea, nu s-a găsit apă în timpul săpăturilor.

Cu sau fără lac, vârful Tâmpa rămâne spectaculos

Uneori, nu ai nevoie de o poveste în spatele unui loc care te relaxează. Alteori, fix acea legendă urbană îl face şi mai intrigant şi atrăgător. Fie că alegi să crezi legendele urbane sau le rezumi la subiecte amuzante de discuţie, ele fac parte din farmecul locului. Indiferent dacă vrei să o duci mai departe sau nu, sunt şanse ca legenda urbană să supravieţuiască în continuare.

Dacă fiecare loc are legendele sale, atunci Braşovul se mândreşte cu una uriaşă, potrivită pe măreţia oraşului nostru.

Pentru mai multe legende din Brașov, citește și:
Muntele Tâmpa și legendele sale – partea I
Muntele Tâmpa și legendele sale – partea a II-a

Autor: Monica Olănescu

Foto: Radsor