La doi pași de Brașov – Cetatea Făgărașului
Amplasată chiar în centrul orașului de la poalele celor mai înalți munți din țară, Cetatea Făgărașului este un monument istoric fascinant, pe care trebuie să-l vizitezi dacă ajungi în județul Brașov. Construită la sfârșitul secolului al XIV – lea, cetatea a supraviețuit celor șapte veacuri de istorie zbuciumată și are o poveste lungă.
Scurt istoric
Deși, inițial, zidurile sale au avut rol de apărare a Transilvaniei împotriva invaziilor de tătari și otomani, edificiul s-a transformat de-a lungul timpului în capitală a Principatului Transilvania sub domnia lui Mihai Viteazul, cazarmă și închisoare militară în timpul habsburgilor, dar și temniță pentru deținuții politici din regimul comunist.
Cu toate acestea, fortăreața medievală rămâne una dintre cele mai frumoase obiective turistice din lume, dar și „una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est”, conform site-ului huffingtonpost.com.
Cetatea Făgărașului a fost construită sub forma unui patrulater neregulat cu ziduri groase și avea caracter de apărare. Construcția acesteia era specifică sistemului de fortificații occidental introdus în Transilvania în secolul XIV, stil care va fi influențat de modificările arhitecturale din anii ce vor urma.
Astfel, Ștefan Mailat (proprietar al cetății între anii 1528-1541) dorește separarea consturcției militare (cetatea) de cel al locuinței nobiliare (castelul). Voievodul înconjoară construcția cu zid de apărare și dublează zidurile interioare pentru a segmenta domeniul în destinații diferite.
Următorul pas a fost realizarea unui șanț ce înconjura cetatea. Cu pământul scos din acesta au fost întărite zidurile interioare. Mai târziu, acesta a fost lărgit și conectat la râul Olt printr-un canal secret. Pentru a permite accesul în cetate s-a instalat și un pod rabatabil.
Forma actuală a complexului fortificat se stabilește în secolul XVII, sub conducerea lui Gabriel Bethlen ( 1613 – 1629). Principele întocmește un plan de modernizare a cetății și va reuși să insufle eleganță construcției cu rol defensiv.
Începând cu cea de-a doua jumătate a secolului XVII, cetatea nu mai este supusă unor lucrări de transformare ample. Proprietarii acesteia vor asigura doar operațiunile de întreținere și vor efectua reparațiile necesare.
Din 1696, Cetatea Făgărașului trece în proprietate austriacă și se transformă în garnizoană. Astfel, cetatea începe să-și piardă măreția de odinioară, scopul principal al acesteia fiind militar. Începând cu anul 1960, Cetatea intră în procesul de restaurare menit să readucă la viață vestigiul din secolul al XVII-lea.
În prezent, aceasta este deschisă publicului și se poate vizita pe tot parcursul anului. Pe lângă impresionanta construcție, vizitatorii pot explora Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”. De asemenea, peisajul este completat de lebedele care stau pe lacul ce înconjoară cetatea. Tot aici există și câteva bărci de agrement destinate turiștilor.
? adela_ru
Cum ajungi la Cetatea Făgăraș?
Cetatea se află la 67 kilometri de orașul Brașov, în centrul Făgărașului, lângă Catedrala Sf. Ioan Botezătorul. Aceasta se poate vizita de marți până duminică, conform programului:
Marți – Vineri: 08:00-19:00 (vara) & 08:00-17:00 (iarna)
Sâmbătă-Duminică: 10:00-18:00 (vara) & 09:00-17:00 (iarna)
Ultimii vizitatori pot intra cu o oră înainte de închidere.
Mai multe detalii despre programul de vizitare găsiți pe site-ul oficial al Muzeului Fagăraș.
Sursa: muzeufagaras.ro