La doi pași de Brașov – Capela „Inima Reginei Maria” din Bran

de |

La doi pași de Brașov – Capela „Inima Reginei Maria” din Bran

Castelul Bran nu este un doar un obiectiv turistic recunoscut internațional, ci și cel de-al doilea loc de suflet al Reginei Maria, una dintre cele mai mari personalități ale României.

Construit la sfârșitul secolului al XIV-lea, castelul a fost dăruit reginei de către primarul Karl Ernst Schnell și Consiliul Orășenesc Brașov, pe data de 1 decembrie 1920. Iubitoare de frumos, regina l-a reamenajat, iar castelul a devenit reședința de vară a acesteia și a Principesei Ileana, fiica ei.

La doi pași de Brașov - Capela „Inima Reginei Maria” din Bran

Despre Regina Maria a României

Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În 1893, principesa Maria se căsătorește cu moștenitorul coroanei României, principele Ferdinand și vine în țară. În același an, Maria dă naștere primului copil din cei șase – Carol, botezat în onoarea regelui Carol I.

De-a lungul timpului, principesa a câștigat inimile și admirația oamenilor de rând, dar nu numai. De exemplu, George Coșbuc i-a dedicat o poezie în care îi dorea să devină un „al doilea soare” pentru România acelor vremuri. (Sursă )

Curajoasă, regina Maria s-a implicat în politică, fiind sfătuitorul regelui Ferdinand. În Primul Război Mondial, ea participă pe front, oferind îngrijiri medicale răniților. Gestul său a transformat-o într-un erou național, astfel că este supranumită „Mama răniţilor“, „Mama Regina“ şi „Regina-soldat“. Tot ea a pus bazele organizației ”Regina Maria”, prin intermediul căreia s-a dezvoltat o rețea de spitale, dar și serviciul de ambulanță.

Farmecul personal și dorința de a-și reprezenta țara cu mândrie, au transformat-o pe regină într-o stea de talie mondială. În 1926, alături de Ileana și Nicolae, regina a vizitat Statele Unite ale Americii, ceea ce i-a adus și mai multă notorietate. După moartea lui Ferdinand, ea a continuat să participe la bunul mers al țării, în ciuda schimbărilor și obstacolelor de natură politică.

Regina s-a îmbolnăvit în 1936 și doi ani mai târziu, s-a stins din viață la Sinaia.

La doi pași de Brașov - Capela „Inima Reginei Maria” din Bran

Capela „Inima Reginei Maria”

Deși a călătorit prin lume, Castelul Bran și Domeniul Balcic au fost locurile de care s-a îndrăgostit regina Maria. Ambele reședințe au fost decorate după bunul plac, astfel că amprenta acesteia avea să dăinuie în timp.

În testamentul său, regina a cerut ca trupul să-i fie înmormântat la Curtea de Argeș, iar inima să-i fie depusă în capela „Stella Maris“ de la Balcic. Dorința reginei a fost îndeplinită, însă, doi ani mai târziu, după ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima reginei a fost adusă la Bran.

În acest context, principesa Ileana a ordonat construcția Capelei „Inima Reginei Maria”, a cărei construcție a durat un an. Până la finalizarea capelei ce se dorea a fi similară celei de la Balcic, inima reginei a fost depusă într-o stâncă, în apropiere de Castelul Bran.

La doi pași de Brașov - Capela „Inima Reginei Maria” din Bran

După instalarea regimului comunist, frumoasa capelă din piatră a fost vandalizată și lăsată în paragină. În 1995, capela a fost supusă unor lucrări de restaurare, scopul acestora fiind acela de a readuce inima reginei Maria la Bran. În prezent, capela poate fi admirată, dar nu se poate vizita în interior.

La doi pași de Brașov - Capela „Inima Reginei Maria” din Bran

Tu știai de existența acestei capele? Când ai drum pe la Bran, nu uita să te oprești în locul în care a fost depusă, cândva, inima Reginei Maria.

Surse informații: familiaregala.ro, peles.ro, crestinortodox.ro

Surse foto: inbucegi.ro, crestinortodox.ro, mariciu.ro, istorie-pe-scurt.ro