La doi pași de Brașov – Capela „Inima Reginei Maria” din Bran
Castelul Bran nu este un doar un obiectiv turistic recunoscut internațional, ci și cel de-al doilea loc de suflet al Reginei Maria, una dintre cele mai mari personalități ale României.
Construit la sfârșitul secolului al XIV-lea, castelul a fost dăruit reginei de către primarul Karl Ernst Schnell și Consiliul Orășenesc Brașov, pe data de 1 decembrie 1920. Iubitoare de frumos, regina l-a reamenajat, iar castelul a devenit reședința de vară a acesteia și a Principesei Ileana, fiica ei.
Despre Regina Maria a României
Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În 1893, principesa Maria se căsătorește cu moștenitorul coroanei României, principele Ferdinand și vine în țară. În același an, Maria dă naștere primului copil din cei șase – Carol, botezat în onoarea regelui Carol I.
De-a lungul timpului, principesa a câștigat inimile și admirația oamenilor de rând, dar nu numai. De exemplu, George Coșbuc i-a dedicat o poezie în care îi dorea să devină un „al doilea soare” pentru România acelor vremuri. (Sursă )
Curajoasă, regina Maria s-a implicat în politică, fiind sfătuitorul regelui Ferdinand. În Primul Război Mondial, ea participă pe front, oferind îngrijiri medicale răniților. Gestul său a transformat-o într-un erou național, astfel că este supranumită „Mama răniţilor“, „Mama Regina“ şi „Regina-soldat“. Tot ea a pus bazele organizației ”Regina Maria”, prin intermediul căreia s-a dezvoltat o rețea de spitale, dar și serviciul de ambulanță.
Farmecul personal și dorința de a-și reprezenta țara cu mândrie, au transformat-o pe regină într-o stea de talie mondială. În 1926, alături de Ileana și Nicolae, regina a vizitat Statele Unite ale Americii, ceea ce i-a adus și mai multă notorietate. După moartea lui Ferdinand, ea a continuat să participe la bunul mers al țării, în ciuda schimbărilor și obstacolelor de natură politică.
Regina s-a îmbolnăvit în 1936 și doi ani mai târziu, s-a stins din viață la Sinaia.
Capela „Inima Reginei Maria”
Deși a călătorit prin lume, Castelul Bran și Domeniul Balcic au fost locurile de care s-a îndrăgostit regina Maria. Ambele reședințe au fost decorate după bunul plac, astfel că amprenta acesteia avea să dăinuie în timp.
În testamentul său, regina a cerut ca trupul să-i fie înmormântat la Curtea de Argeș, iar inima să-i fie depusă în capela „Stella Maris“ de la Balcic. Dorința reginei a fost îndeplinită, însă, doi ani mai târziu, după ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima reginei a fost adusă la Bran.
În acest context, principesa Ileana a ordonat construcția Capelei „Inima Reginei Maria”, a cărei construcție a durat un an. Până la finalizarea capelei ce se dorea a fi similară celei de la Balcic, inima reginei a fost depusă într-o stâncă, în apropiere de Castelul Bran.
După instalarea regimului comunist, frumoasa capelă din piatră a fost vandalizată și lăsată în paragină. În 1995, capela a fost supusă unor lucrări de restaurare, scopul acestora fiind acela de a readuce inima reginei Maria la Bran. În prezent, capela poate fi admirată, dar nu se poate vizita în interior.
Tu știai de existența acestei capele? Când ai drum pe la Bran, nu uita să te oprești în locul în care a fost depusă, cândva, inima Reginei Maria.
Surse informații: familiaregala.ro, peles.ro, crestinortodox.ro
Surse foto: inbucegi.ro, crestinortodox.ro, mariciu.ro, istorie-pe-scurt.ro