Turist pe lângă Brașov – istoria județului prin 6 monumente (partea a II-a)

de |

Turist pe lângă Brașov – istoria județului prin 6 monumente (partea a II-a)

După ce am citit împreună primele file din cartea istoriei județului Brașov, care ne-au vorbit despre trei dintre monumentele semnificative din județul Brașov, astăzi trecem mai departe. Dăm paginile cărții mai departe și mai parcurgem câțiva kilometri în interiorul județului pentru a descoperi istoria altor trei cetăți din Brașov și legendele țesute în jurul lor.

Așază-te comod și lasă-ți imaginația să zboare în timp ce-ți pregătești viitoarea escapadă de weekend prin localitățile pe care ți le prezentăm.

Cetatea Prejmer – în patrimoniul UNESCO

Cetatea Prejmer a fost construită în secolul XIII de către Cavalerii Teutoni. Aceasta are forma unui cerc, care adăpostește în centrul său Biserica Evanghelică. Se spune că cetatea a fost atacată de turci de 50 de ori, dar cucerită o singură dată – inamicii ar fi pătruns în cetate ca prieteni, iar apoi s-au transformat în cuceritori. Aceasta este una dintre cele mai bine păstrate fortificații din Europa și cea mai bine păstrată cetate din Țara Bârsei.

Cetatea era un punct strategic. Ca în mai toate cetățile medievale din Țara Bârsei, și aici ar fi existat, conform legendei, o „odaie a împăcării”. Atunci când doi soți se certau, aceștia erau pedepsiți să locuiască un timp în odaia împăcării. Ei erau nevoiți să supraviețuiască împreună cu un singur tacâm și un singur blid, ceea ce îi aducea mai aproape și asigura continuarea familiei. Biserica fortificată din interiorul cetății se află în patrimoniul UNESCO.

Turist pe lângă Brașov – istoria județului prin 6 monumente (partea a II-a)

? yesmyfriendmariaburlacu95patruflo

Cetatea Făgăraș – „una din podoabele țării”

Istoricul Nicolae Iorga considera cetatea ca fiind una din podoabele țării. Ea reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est și are o istorie de peste 600 de ani. Se spune că cetatea ar fi devenit celebră în momentul în care a fost preluată de Mihai Viteazul și dăruită soției sale, care a locuit un an la Făgăraș – Doamna Stanca. În această perioadă, castelul a ajuns să fie cea mai căutată locație pentru balurile Transilvaniei.

Cetatea stă mărturie unei perioade negre din istoria României. În perioada comunismului, mai mulți deținuți politici au fost încarcerați aici. Încă mai există o carceră îngustă, de numai 50 de cm, în care pușcăriașii erau puși să stea chirciți, în apă rece până la genunchi. Nu se știe numărul persoanelor care au murit aici, deoarece deținuții torturați erau înmormântați în mijlocul nopții în gropi comune.

Jurnaliștii de la Huffington Post au inclus cetatea în topul celor mai frumoase castele din lume.

Turist pe lângă Brașov – istoria județului prin 6 monumente (partea a II-a)

mihai.orboiuveronicasinpetrurobertfloria

Rupea – de trei ori cetate

Filele istoriei județului nostru nu ar fi complete dacă nu ar conține și paginile Cetății Rupea. Prima atestare documentară a sa datează din secolul al XIV-lea, iar partea de sus a cetății se spune că ar fi fost ridicată pe ruinele davei dacice (ruinele cetății dacice Ramidava). Aceasta este formată din trei componente: cetatea de sus, cetatea de mijloc și cetatea de jos, iar fiecare dintre acestea poartă centuri de zidărie și elemente specifice epocilor în care au fost construite.

Legendele din jurul acesteia sunt diverse. O legendă spune că cetatea era considerată ca aparținând oamenilor. Atunci când doi tineri se căsătoreau trebuia să contribuie cu o piatră la construirea cetății, astfel crescându-și însemnătatea în rândul populației. O altă legendă spune că însuși Decebal s-ar fi sinucis în această cetate, considerată de origine Dacică.

Turist pe lângă Brașov – istoria județului prin 6 monumente (partea a II-a)

transilvaniameacalinstandamian.antal

Cum ți s-au părut aceste pagini de istorie? Județul nostru are multe monumente care abia așteaptă să fie descoperite și întruchipează un trecut glorios și plin de povești. Ne bucurăm că ai fost alături de noi în citirea istoriei cetăților din Brașov și sperăm că ți-am deschis apetitul pentru plimbări.

Până data viitoare, îți dorim multă curiozitate la descoperit istoria!

Articol scris de Ruxandra Cioacă

Foto sus: ioanafmlyhm