Ce este flash-butt welding și unde se utilizează?

de |

Ce este flash-butt welding și unde se utilizează?

Sudarea cap la cap este o tehnică specială în care două bucăți de metal sunt încălzite până la o temperatură înaltă, aproape de punctul de topire și apoi sunt presate împreună. Când se răcesc, se contopesc și creează o legătură puternică. Această tehnică presupune crearea de impulsuri de curent în timp ce roata se mișcă de-a lungul piesei de prelucrat. Sudarea flash-butt folosește căldura rezistivă creată de piesele metalice în sine pentru a conecta componentele. Ce altceva este important de știut despre acest proces?

Cum funcționează sudarea flash-butt?

Mecanismul de prindere utilizat de echipamentele de sudare flash-butt este format din doi cilindri poziționați orizontal, care țin strâns șinele în timpul sudării pentru a evita alunecarea și răsturnarea. Echipamentul rail puller are o forță de tragere a capului de sudare este de până la 140 de tone.

Dispozitivele moderne de sudare pot fi utilizate pe șine sau în afara căii pentru a îmbina șinele cu secțiuni transversale de până la 15.000 mm2. După ce o lungime predeterminată a materialului de bază a fost ”arsă”, pieselor li se aplică o forță de forjare pentru a solidifica acea conexiune. Ca urmare, nu există metal topit în conexiune după sudarea flash-butt. Capetele componentelor metalice topite sunt forțate să se unească ca urmare a unei presiuni intense care le este aplicată. Nu este necesară utilizarea metalelor de adaos. 

Cum se folosește sudarea cap la cap?

Tehnicile de sudare flash-butt și echipamentul rail welding container sunt utilizate cel mai frecvent în industria de producție a căilor ferate. Chiar și fără utilizarea metalului de umplutură, acest tip de tehnică este incredibil de precisă.

Datorită regiunii foarte înguste de aplicare a căldurii, se poate obține o duritate uniformă și, ca urmare, o structură foarte netedă.

Care sunt beneficiile sudării flash-butt?

Șina care este creată prin acest proces este considerabil mai netedă în comparație cu șina legată mecanic, deoarece nu există goluri între secțiuni.

Datorită absenței îmbinărilor, segmentul sudat are aceleași proprietăți ca și restul șinei. Acest lucru reduce uzura neuniformă și solicitarea șinei, precum și cheltuielile și timpul asociate cu inspecția și întreținerea.

Procesul de sudare constant și conexiunile de sudură de înaltă calitate sunt rezultatul utilizării sistemului de control computerizat. Capul de sudare este proiectat pentru a oferi cea mai bună calitate și toleranțe pentru sudarea staționară și pe șină. Șine lungi, scurte sau cele sudate continuu – toate sunt posibile cu ajutorul procesului flash-butt welding. Prin urmare, este o abordare foarte flexibilă.