Fântânile arteziene de la poalele Tâmpei

de |

Fântânile arteziene de la poalele Tâmpei

Fântânile arteziene reprezintă un element decorativ plin de farmec, dar și adevărate puncte de atracție pentru turiști și localnici. Fie că vorbim despre sisteme moderne cu sisteme de lumină și culoare, perfect sincronizate, sau creații somptuoase cu zeci de ani vechime, fântânile arteziene nu trebuie să lipsească din niciun oraș.

În Brașov, există mai multe fântâni arteziene, care, deși nu sunt extrem de spectaculoase estetic și arhitectural, îmbogățesc imaginea frumosului oraș de la poalele Masivului Tâmpa.

Fântâna din Piața Sfatului

Această fântână arteziană este un adevărat simbol pentru orașul Brașov, fiind prezentă în majoritatea imaginilor cu centrul vechi. Fântâna din marmura a fost construită în 1984, an în care centrul istoric al orașului a fost resistematizat. Până atunci, Piața Sfatului fusese loc de parcare.

În prezent, fântâna este unul dintre locurile preferate de întâlnire al brașovenilor și turiștilor, atrași de multiple jocuri de apă.

Fântânile arteziene de la poalele Tâmpei

Fântâna de lângă Casa Armatei

Considerată cea mai veche fântână arteziană din oraș, aceasta se integrează perfect în farmecul medieval al orașului. Fântâna a fost construită în 1885 și reabilitată în 2007. La început, aceasta a fost amplasată în fața liceului „Andrei Șaguna”. În 1910 a fost mutată în fostul parc Rudolf, lângă Casa Armatei, deoarece motivele ornamentale ale monumentului nu se potriveau principiilor pedagogice ale acelor vremuri.

Înaltă de 2,5 metri și cu o circumferință de 4,8 metri, frumoasa fântână este fotografiată și admirată de cei care trec pe lângă ea. Tot aici vin și tinerii care se căsătoresc și petrec la Casa Armatei pentru a se fotografia alături de acest monument deosebit.

Fântânile arteziene de la poalele Tâmpei

Alte fântâni din orașul Brașov

Pe lângă partea estetică, fântânile au un rol important în eliminarea stresului cotidian, dat fiind că acestea au un efect de relaxare asupra celor care le admiră și se odihnesc în apropierea lor. De asemenea, aceste izvoare spectaculoase de apă purifică aerul și mențin nivelul de umiditate optim, oferind confort pe timpul verii cetățenilor.

În Brașov mai întâlnim fântâni arteziene în Parcul Central, la Patria, pe Bulevardul Victoriei, în zona “Trei Alimentare”, în Parcul Trandafirilor și Parcul Tractorul, dar și două fântâni în zona Valea Cetății.

Voi mai cunoașteți alte fântâni în afară de acestea? Așteptăm comentariile voastre!

Surse informații: bizbrasov.ro, wikipedia.org, mytex.ro

Foto: haicuminenlume, beforeourspring90lauradriha