Emblema orașului Brașov, între mit si realitate 

de |

Emblema orașului Brașov, între mit si realitate 

Blazonul unui oraș este mai mult decât un ansamblu de semne și simboluri convenționale specifice comunității locale. Acesta ascunde întâmplări și personaje istorice importante, dar și legende transmise prin viu grai de strămoșii noștri.

Singura emblemă color din oraș se află pe fațada principală a Casei Sfatului, devenită azi sediul Muzeului de Istorie. Aceasta este alcătuită dintr-un scut albastru pe care se află un trunchi de copac argintiu, ale cărui rădăcini ies dintr-o coroană aurie.

?robertbue

Emblema orașului Brașov, între mit si realitate

?andrej.adamcek

Ce simbolizează stema actuală?

Orașul presărat cu monumente și clădiri în stil gotic, baroc sau renascentist are o emblemă veche de peste 1000 de ani. Coroana reprezintă simbolul puterii, iar trunchiul de copac cu cele 13 rădăcini este simbolul celor 13 comunități rurale din Țara Bârsei. Totodată, rădăcinile sunt atribuite locuitorilor din ținutul Bârsei, preocupați de munca pământului și comercializarea produselor la oraș. Ele întăresc cetatea și susțin trunchiul – simbol al orașului Brașov.

Emblema se mai distinge și printr-o coroană argintie cu 7 turnuri, ce înnobilează armonios scutul albastru. La rândul lor, turnurile fac referire la municipiile reședință de județ. În ansamblu, sigla Brașovului poate fi descrisă prin următoarea afirmatie: „Intelepciunea și Puterea conduc de-a pururi Cetatea”. ( Sursă )

Emblema orașului Brașov, între mit si realitate

? cipripalamariu

Regele care și-a sacrificat coroana

Conform celei mai cunoscute legende despre sigla orașului Brașov, regele maghiar Solomon a purtat mai multe lupte cu sălbaticii cumani. După o serie de victorii împotriva acestora, regele a fost pus în pericol într-una din lupte și fu nevoit să se retragă. Pentru a-și pierde urma, acesta își lăsă coroana pe trunchiul unui copac și se făcu nevăzut.

Mai târziu, „sasii fondară o comunitate și construiră primăria pe locul unde fusese găsită coroana. In  cinstea coroanei, numiră noul oraș Kronstadt („Orasul Coroanei”). Toate clădirile orăsenesti, drapelele, scuturile etc. s-au decorat ori cu stema cu coroană, ori cu stema cu coroană pe trunchiul de copac și rădăcinile copacului” ne spune istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov. (Sursă )

Emblema orașului Brașov, între mit si realitate

?butchmihai

Emblema orașului de-a lungul timpului

Prima stemă a orașului era alcătuită dintr-o coroană cu fleuroane în formă de crin, alături de o floare de crin. Trunchiul de copac aflat sub coroană a apărut abia în 1429, iar varianta actuală a orașului a fost aprobată de către Consiliul Local în anul 1996. (Sursă) In prezent, emblema se întâlnește pe frontispiciul cladirii Casei Sfatului, pe clădirile si monumentele istorice reprezentative, dar și în componența mobilierului urban modern din oraș.

Cât de bine cunoști povestea emblemei orașului in care locuiești?

 

Articol scris de Ioana Fundurac