Ieşi din Braşov şi iei drumul către Bran, iar când ajungi la poalele munţilor Bucegi şi cam la 30 km distanţă de casă începe comuna Moeciu. De fapt, un nume mai bun ar fi „lumea” Moeciu. Acolo redescoperi peisaje, tradiţii, poveşti şi obiective de care nu auzi în fiecare zi.
Foto sus: Travel Website
Comuna transilvăneană Moeciu (cunoscută din actele oficiale şi ca „Moieciu”) este un ansamblu de sate care ies în evidenţă prin stil şi obiective turistice. Mai exact, ea înseamnă satele Cheia, Drumul Carului, Moeciu de Sus, Moeciu de Jos, Peştera şi Măgura.
Moeciu face legătura între Ardeal şi Ţara Românească. Poate şi de aceea este vizitată de turişti străini de mai mulţi ani – circa 30% din totalul lor, potrivit primăriei locale. De ce vin turiştii la Moeciu? Pentru odihnă, natură, gastronomia specifică, drumeţii şi distanţele mici faţă de obiectivele turistice.
Comuna are aproape 5.000 de locuitori printre care, în timp, s-au aflat şi campionul naţional la slalom Dorin Munteanu, campioana Daniela Munteanu şi campionul universitar Mircea Munteanu.
Obiectivele turistice cu care se mândreşte comuna Moeciu
Peştera Liliecilor se numeşte aşa pentru că în adâncimea ei se găsesc mai mulţi lilieci, printre care unii de specii rare. Peştera are o lungime doar de 270 metri şi o galerie de 110 metri, dar iese în evidenţă pentru faptul că este o cavernă caldă. Acolo găseşti formaţiuni calcaroase, culoare înguste şi un tavan în sute de culori. Peştera Liliecilor este protejată prin lege.
Foto: TRAVEL.ro
Cheile Grădiştei sunt spectaculoase pentru orice drumeţie. Acolo întâlneşti natură şi altitudine. Te bucuri de Craii Carpaţilor şi Bucegii în întreaga lor frumuseţe. De acolo poţi să mergi la Cascada „La Chişătoare” şi de stilul arhitectural al resorturilor din jur. Aflată între Moeciu de Jos şi Moeciu de Sus, cascada oferă un peisaj impresionant pentru că se află pe malul stâng al pârâului Turcului.
Plasată pe un deal calcaros, cetatea Râşnov este un ansamblu fortificat spectaculos. Cetatea are o importanţă istorică, pentru că permitea accesul doar prin intrarea din apropierea unui vechi drum comercial.
Sursă foto: Brașovul Tău
Peştera Dâmbovicioara se află în sudul Masivului Piatra Craiului,la 1 km de satul cu acelaşi nume. Peştera are o vârstă istorică şi a fost de mai multe ori adăpost al puznicilor, dar şi loc de ascuns al haiducilor vremii.
Pe lângă toate acestea, satele în sine sunt monumente în aer liber. Cheia este un loc preferat de multe personalităţi care şi-au construit acolo vile şi case de vacanţă. Moeciu de Sus este văzut ca un mic şi pitoresc loc cu farmec austriac. De acolo până la Parcul Naţional Bucegi mai ai doar câţiva paşi. Ca, de altfel, din orice zonă a Moeciului până la obiectivele turistice din zonă.
Cu cât vizitezi mai mult, cu atât vei găsi şi mai multe motive să te întorci. Ai nevoie doar de un weekend ca să descoperi farmecul acestor locuri. Iar dacă le ştii deja, ce-ar fi să vezi cum arată în perioada aceasta?