S-a redeschis Cetatea Feldioarei! Află de ce merită să o vizitezi
Ai auzit până acum de Cetatea Feldioarei?
foto: bogZbeard
Brașovul este înconjurat de fortificații și locuri încărcate cu istorie. Atât în oraș, cât și în localitățile din împrejurimi, ai posibilitatea să te încarci cu nostalgia vremurilor apuse și cu o doză de cultură.
Una dintre fortificațiile impresionante ale Brașovului este și Cetatea Feldioarei. Află în continuare o scurtă istorie a cetății redeschise după nu mai puțin de trei decenii.
Scurt istoric al Cetății Feldioarei
Suntem obișnuiți cu denumirile localităților din Transilvania și în limba germană. Dacă nu știai deja, află că denumirea germană a localității Feldioara este „Marienburg”, ce se traduce prin Cetatea Mariei. Se spune că Fecioara Maria era considerată patroana Ordinului Cavalerilor Teutoni.
Construită în secolul al XIII-lea, chiar de către Cavalerii Teutoni, cetatea Feldioarei este cea mai importantă fortificație din Țara Bârsei. Totodată, superba fortificație a județului Brașov este considerată Monument Istoric.
În timpul comunismului, Biserica Fortificată a Feldioarei de azi s-a prăbușit și așa a rămas până de curând. În anul 2012, datorită însemnătății culturale și istorice pe care această biserică o are, Consiliul Județean Brașov a preluat administrarea cetății din Feldioara.
Lucrările de reconstrucție au durat aproximativ 5 ani, astfel în vara anului 2018, Cetatea Feldioarei a fost redeschisă pentru vizitare. Iată de ce merită să mergi să o vizitezi.
Ce vei vedea la Cetatea Feldioarei
Lucrările de reabilitare care au avut loc în ultimii ani la Cetatea Feldioarei au scos la iveală bucăți din istorie ce au stat ascunse printre dărâmături. Multe dintre artefactele din perioadele neolitice, geto-dacice și medievale găsite pe Dealul Cetății au fost păstrate și sunt expuse în muzeele din turnurile Cetății.
Știai că forma completă a Cetății va rămâne un mister pentru totodeauna? În totalitate, forma Bisericii nu a fost cunoscută însă s-a reușit restaurarea la aspectul original al turnurilor și zidurilor.
Vei putea admira, în toată splendoarea lor, turnurile de Nord, Sud, Est, Vest şi zidul de protecție „Zwinger”. A fost păstrat farmecul construcțiilor din lemn și tencuiala specifică acelor timpuri.
În interiorul curții era o fântână adâncă de aproximativ 70 de metri. S-a ținut cont și de acest lucru; astfel, fântâna a fost reconstruită. Tot în curte, vei vedea două marcaje așezate pe niște resturi. Acolo au existat odată o capelă și o mănăstire cistercienă.