Cetatea Brașov – străjerul nostru

de |

Cetatea Brașov – străjerul nostru de 6 veacuri

O zi frumoasă se cunoaște de dimineață.

La noi, a fost o dimineață însorită, când traficul era suficient de redus încât să nu acopere ciripiturile păsărilor care se auzeau în pădurea de la baza Dealului Cetății.

Ne aflam pe terasa unei mici și elegante cafenele, în apropierea Liceului de Muzică din Brașov. Aici, savuram razele blânde ale soarelui de dimineață dar și priveliștea înspre parcul Nicolae Titulescu.

Ce frumos întâlnește natura arhitectura în stil baroc a clădirilor din centrul istoric al Brașovului!
Brasov - Parcul Nicolae Titulescu

După ce ne-am terminat cafeaua, am pornit la pas ușor, având ca destinație finală Cetatea Brașov. De mult doream să vizităm acest monument istoric din Evul Mediu care se înalță falnic pe dealul dintre centrul istoric și centrul nou al Brașovului.

La pas până la Cetatea Brașov

Am pornit pe strada Colonel Ion Buzoianu, urcând ușor dealul, având suficient timp să admirăm împrejurimile.

Am trecut pe lângă Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”, o clădire impunătoare care este o adevărată rampă de lansare pentru marii muzicieni ai Brașovului.

Liceul de Muzica Brasov

Pe măsură ce urcam, strada devenea din ce în ce mai îngustă și abruptă, până când am ajuns la o intersecție unde o stradă cobora și cealaltă urca. Ne-am bazat pe intuiție și am zis că, evident, trebuie să mergem pe strada care urcă pentru a ajunge pe deal.

În drumul nostru, am întâlnit și câteva pensiuni elegante, numai bune pentru turiștii care vor să aibă o părticică din istorie aproape de geamul lor.

Există câteva posibilități de a ajunge la cetate. Fie poți merge cu mașina până sus, unde te oprești într-o parcare la 2 minute de cetate, fie scurtezi pe un drum cu multe scări ce urcă printre case și taie străduțele înguste. Noi, însă, am ales să mergem pe drumul de mașină, pe jos.

În sfârșit, după o urcare de 10 minute, iată-ne ajunși aici. În fața noastră se afla… Cetatea Brașov!

Cetatea Brașov și împrejurimile sale

Deasupra porții de intrare în cetate stă scris anul 1580. Urma să aflăm mai târziu că acesta era anul în care zidurile cetății au fost refăcute pentru prima dată, în urma distrugerii lor din timpul asediului lui Petru Rareș asupra Brașovului.

Cât de multă istorie ascund acești pereți, vechi de aproape 6 veacuri!

Ca orice grup de turiști, odată ajunși la cetate, am admirat mai întâi peisajul. Fiind pe vârful dealului, rotund ca un platou, am înconjurat la pas cetatea, să vedem Brașovul în toată splendoarea lui.

Din fața cetății, puteam admira Muntele Tîmpa cu al său BRAȘOV scris în stil hollywoodian. Vedeam până înspre Scheii Brașovului, inclusiv Drumul Poienii.

Cetatea Brasov - peisaj spre Centrul Civic

În partea opusă, în spatele cetății, puteam vedea foarte clar clădirile noi ale Brașovului din Centrul Civic, inclusiv zona Tractorul. Ce contrast remarcabil!

Să descoperim istoria Cetății

Nefiind un program de vizită scris la intrarea în Cetatea Brașov și nicio taxă de intrare, ne-am croit cu ușurință drumul până în interior.

Aici, simțeam cum timpul a stat în loc. Odată trecuți de tunurile de la intrare, ne-am putut plimba prin curtea în formă circulară. Pereții albi, casele cu ferestre mici și bastioanele italienești plasate strategic serveau drept centre de apărare în vremurile tulburi prin care au trecut strămoșii noștri.

Cetatea Brasov - vedere din interior

Prima construcție a cetății datează din 1524 și, la vremea aceea, fusese doar un turn în formă de semicerc. De-a lungul timpului, Cetatea Brașov sau Brassovia, așa cum mai este numită, a fost distrusă și reconstruită de câteva ori.

Prima oară a fost în 1529, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand și Janos I pentru tronul Ungariei, când Petru Rareș a asediat Brașovul. Mai târziu, în jurul anului 1580, zidurile ei au fost refăcute dar distruse într-un incendiu la scurt timp după.

În 1625 cetatea a fost reconstruită din nou și tot atunci s-a săpat și un puț de 81 metri adâncime, în curtea cetății.

Din 1690, timp de mulți ani, armatele imperiale s-au stabilit în cetate, dominând orașul fără voia locuitorilor. În acest timp, zidurile cetății au fost distruse din nou, pentru a treia oară. În 1773, sub comanda lui Iosif al II-lea, cetatea a fost refăcută, urmând ca apoi să capete rolul de închisoare.

Abia în anii 1800, cetatea a devenit din nou punct de apărare, însă a fost ocupată din nou de oștiri străine. După 1940, cetatea a fost restaurată și de atunci singurul ei scop a rămas să încânte turiștii, așa cum suntem și noi încântați de ea astăzi.

Dacă te afli vreodată prin Brașov, cetatea te așteaptă să o vizitezi. Deși a fost, o perioadă, în posesia unei companii private, acum se află din nou în patrimoniul statului și a devenit monument istoric național.

Tu ai vizitat vreodată Cetatea Brașov?

Articol scris de Cătălin Ionașcu
Foto: Instagram @thezombiefied