Ce faci în cea mai deprimantă zi a anului?

de |

Ce faci în cea mai deprimantă zi a anului?

După lungi cercetări, studii şi alte date adunate de-a lungul timpului, un psiholog a decretat faptul pe care unii îl intuiseră, iar alţii îl negau din principiu. Cea mai deprimantă zi a anului există şi vine în ianuarie.

Lunea tristă sau albastră este cea de-a treia din an, iar în 2019 pică pe 21 ianuarie. Aşa că, fie că vrei sau nu, după valul de veselie şi cadouri, acum vei auzi despre cum rezoluţiile şi planurile tuturor dispar, lăsând loc unei nedorite monotonii. La aceasta contribuie şi specificul ţărilor estic şi central-europene, acolo unde zilele sunt mai degrabă întunecate decât luminoase, pe timpul iernii.

Diferenţa dintre tine şi ceilalţi români care vor vorbi despre cea mai deprimantă zi a anului este că tu locuieşti în Braşov. Ai suficiente posibilităţi să te bucuri chiar şi de ziua aia. Însă, la final, totul ţine de strategia cu care o abordezi.

Poate totuși nu va fi deloc o zi deprimantă, ci una veselă, pentru tine : )

Tratează situaţia cu politeţe

Poate că subiectele de acest gen nu îţi fac plăcere şi/sau nu ai încredere în unele studii de psihologie, printre care şi acesta. Nu vrei să aprofundezi subiectul, nici să pară că îl tratezi cu superioritate.

Cheia unei atitudini corecte şi echitabile este diplomaţia. Astfel, nu eviţi doar situaţiile în care părerea ta nu este împărtăşită, nici nu dai naştere unor discuţii intense. Zâmbetul este soluţia – şi chiar i se potriveşte zilei.

Transformă visurile în planuri

Poate că ţi-ai făcut o mică listă de rezoluţii pentru anul acesta, deşi nu ai notat-o pe hârtie. Suntem oameni, aşa că este natural să ne dorim să evoluăm. Evoluţia ta este încă la stadiul de dorinţă ori vis.

Înainte de a fi „albastră”, ziua de luni înseamnă un început al săptămânii, în care ai bateriile încărcate, iar mintea ascuţită şi odihnită după weekend. Lunea este şi o zi excelentă pentru activităţi de organizare. Analizează-ţi visurile. Dacă fezabilitatea lor este crescută, atunci mergi mai departe şi observă cât timp şi resurse financiare îţi vor consuma şi decide când vei începe să le pui în aplicare.

Ocoleşte tristeţea

O poţi face în mai multe feluri.

  • Continuă-ţi activităţile de fiecare zi, ca şi cum acest subiect de discuţie nu ar exista. Aşteaptă-te să îl auzi, dar nu lăsa faptul că o zi a fost declarată deprimantă să devină aşa.
  • Ia o atitudine pozitivă. Tristeţea întotdeauna s-a putut contracara prin zâmbete, aşa că nu vei lăsa loc niciunui gând pesimist, legat de planurile şi visurile tale (sau ale altora).
  • Ocoleşte tristeţea, la propriu. După cum spuneam, locuieşti în Braşov. Piaţa Sfatului este eliberată de târg pe 14 ianuarie, iar aglomeraţia începe să dispară. Ai oraşul pentru tine, aşa că poţi face o plimbare de iarnă.
  • Viaţa oraşului continuă, la fel ca şi evenimentele. Vezi ce urmează şi mergi la un concert, o piesă de teatru sau una de operă. Sau chiar la o plimbare pe sub Tâmpa.

Zilele anului sunt cum ţi le alegi

Indiferent de atitudinea pe care o ai în legătură cu ziua de 21 ianuarie (în acest an), nu uita că părerea ta poate fi împărtăşită de cei din jur sau nu. Însă, poţi întotdeauna să foloseşti totul în favoarea ta şi a viitorului tău.

Autor: Monica Olănescu
Foto: instagram.com/damian.antal