Ce facem cu maşina în Braşov?

de |

Ce facem cu maşina în Braşov?

Probabil că cel mai scurt şi exact răspuns la această întrebare este unul pe care turiştii şi localnicii deja îl gândesc – ne plimbăm. Însă, nu aveai cum să nu citeşti despre Braşov zilele trecute, atunci când oraşul nostru şi-a setat un record. Așadar, cum ne descurcăm cu maşina în Braşov?
Vorbim despre cel mai scump loc de parcare din istoria oraşului, ridicat prin licitaţie la 30.000 lei (6.521 euro). Chiria este anuală, însă câştigătoarea are 30 de zile să o plătească. Altfel, locul va fi pierdut şi scos din nou la o licitaţie la care învingătoarea de acum nu va putea participa.

Foto: Racadau Brasov

Ce s-a întâmplat?

Data de 5 octombrie ar fi trebui să fie încă una în care se închiriau o parte din locurile rămase libere din oraş. Licitaţia pentru un loc de parcare de pe strada Carpenului din Valea Cetăţii, cartierul Răcădău a început de la sume sub 15 lei. După o oră şi jumătate, au rămas în discuţii doar două vecine care au ajuns la această sumă.
Recordul precedent ajunsese la 2.000 lei, sumă care apoi nu a fost plătită. Însă, cea mai mare sumă adjudecată şi achitată a ajuns la 1.400 lei. Şi atunci, pe măsură ce se închiriază parcările existente, dar turiştii vin cu maşina, iar unii braşoveni îşi cumpără una, ce poţi face cu maşina aici?

Idei la îndemâna localnicilor

În prezent, există peste 45.000 de parcări rezidenţiale şi de reşedinţă. Dintre ele, au fost atribuite 36.267. Dacă eşti localnic, atunci poţi să mai închiriezi unul dintre locurile de parcare rămase, dacă faci cerere până la sfârşitul anului, iar oferta este în apropierea ta. Dacă nu, poţi aştepta până când licitaţiile se încheie, iar locurile rămase neatribuite se transformă în parcări publice cu plată.
Există şi parcări private pe care le poţi alege după amplasare, buget sau preferinţe. Unele instituţii oferă locuri publice contra cost. Cercetează zona înainte să pleci de acasă şi calculează-ţi posibilităţile cu atenţie.

Idei la îndemâna tuturor

Se ştie deja că traficul din Braşov nu este unul nici haotic, nici dificil, în majoritatea timpului. Poţi profita de parcările din Centrul Civic, pe care le plăteşti prin SMS. Costul este 0.4 euro (fără TVA), pentru o oră sau de 2.4 euro (fără TVA), pentru o zi. Nu uita să ai telefonul încărcat.
Turiştii care vin în Braşov şi se cazează la un hotel sau o pensiune primesc, la pachet cu camerele, şi câte un loc de parcare, de obicei. Totul ţine de comunicare şi atenţie.

Mulţumită peisajelor pe care le oferă şi a avantajului că Braşovul este un oraş care încurajează activităţile outdoor, vei descoperi că maşina nu e întotdeauna necesară. Aşa că, dacă parcarea pe care ai găsit-o nu se află la cel mult câteva minute de mers pe jos până la destinaţia ta, atunci poţi descoperi noi străzi cu monumente istorice şi case cu arhitecturi şi faţade impresionante. Sau te poţi plimba, din nou, pe cele care îţi sunt deja dragi.

maşina în Braşov
Foto: Roctografie

Autor: Monica Olănescu