3 cauze frecvente care duc la pierderea dinților și cum să le previi

de |

3 cauze frecvente care duc la pierderea dinților și cum să le previi

Sănătatea danturii este importantă nu doar pentru zâmbetul frumos care ne oferăîncredere și ne binedispune. O dantură completă susține digestia prin mestecareacorectă a alimentelor, păstrând astfel o bună stare de sănătate generală. Desigur,perspectiva pierderii dinților naturali poate fi un aspect îngrijorător, din mai multe punctede vedere, ceea ce înseamnă că este nevoie să acordăm o importanță ridicatămăsurilor preventive, cele care ne pot susține sănătatea orală pe termen lung.

3 cauze frecvente care duc la pierderea dinților și cum să le previi

Sănătatea danturii este importantă nu doar pentru zâmbetul frumos care ne oferă încredere și ne binedispune. O dantură completă susține digestia prin mestecarea corectă a alimentelor, păstrând astfel o bună stare de sănătate generală. Desigur, perspectiva pierderii dinților naturali poate fi un aspect îngrijorător, din mai multe puncte de vedere, ceea ce înseamnă că este nevoie să acordăm o importanță ridicată măsurilor preventive, cele care ne pot susține sănătatea orală pe termen lung. 

În acest context, susținerea pe care ne-o oferă medicii stomatologi este, poate, cea mai relevantă. Și în județul Brașov găsim atât cabinete stomatologice dotate cu aparatură modernă, cât și personal medical experimentat, dispus să ne ofere toate recomandările de care avem nevoie pentru a reduce riscurile asociate pierderilor de dinți. Iată ce transmit medicii specialiști în legătură cu cele mai frecvente cauze care stau la baza deteriorării danturii și cum le putem combate eficient:

Cariile dentare diagnosticate tardiv

Cariile dentare rămân una dintre cele mai comune cauze ale pierderii dinților. Ele sunt cauzate de acumularea plăcii bacteriene, care erodează smalțul dinților în timp. Pentru a preveni cariile, medicii stomatologi amintesc că este important să ai o igienă orală riguroasă, să periezi dinții de cel puțin două ori pe zi, să folosești ață dentară zilnic și să limitezi consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr. Mai mult, este bine să mergi periodic la controale stomatologice de rutină pentru un diagnostic precoce și un tratament care să reducă riscurile de complicații, așa cum pot fi abcesele dentare.

Boala parodontală

Boala parodontală, inclusiv gingivita și parodontita, poate duce la pierderea dinților prin deteriorarea țesuturilor de susținere ale acestora. Pentru a preveni afecțiunea, este important să îți menții gingiile sănătoase prin periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizite regulate la dentist pentru igienizări profesionale. În cabinetul stomatologului vei primi explicații în ceea ce privește modalitatea prin care să efectuezi periajul dentar pentru a proteja gingia, precum și alte recomandări personalizate, în funcție de starea ta de sănătate orală. În cazul în care există risc de boală parodontală, medicul stomatolog îți explică și care este frecvența cu care să te programezi la controale periodice, precum și ce alte măsuri se pot lua pentru a-ți menține dantura completă.

Traumatisme dentare

Traumatismele dentare, cum ar fi loviturile puternice sau accidentele, pot duce la fracturi care, lăsate netratate, vor cauza pierderea dinților, așa cum aflăm mai multe detalii și aici. În primul rând, pentru a preveni traumele dentare, poartă echipament de protecție în timpul activităților sportive și fii atent la activitățile care pot prezenta un risc ridicat de lovituri accidentale. În plus, atunci când suferi un traumatism la nivelul cavității orale, prezintă-te de urgență la un consult stomatologic pentru o examinare atentă a danturii. Medicul te poate ajuta să salvezi dintele afectat sau, dacă traumatismul duce la pierderea de dinți, să acoperi golurile în mod eficient cu ajutorul unui implant dentar.

Desigur, indiferent de starea ta actuală de sănătate dentară, este important să faci vizite regulate la stomatolog pentru examinări de rutină și curățiri profesionale – periajul profesional și detartrajul ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și la depistarea timpurie a eventualelor afecțiuni. Problemele diagnosticate în stadii incipiente înseamnă tratamente minim invazive, accesibile și confortabile, adecvate pentru menținerea sănătății tale orale pe termen lung.

Photo: Pexels