Tot ce nu știai despre Casa Sfatului, inima Brașovului
Cine nu a fost cel puțin de 5 ori în Casa Sfatului? Ne referim aici la situațiile când mergi fără rude din alte județe, prieteni din alte orașe sau turiști pe care i-ai cunoscut la un moment dat. Este unul dintre punctele cheie ale turismului din Brașov. Dar dacă există lucruri pe care nu le știi despre monumentul istoric din inima orașului?
Foto: orasul.din.inima.tarii
Fiecare loc are o poveste, un secret și o evoluție. Ai siguranța că le știi pe toate? Hai să vedem.
A început ca Rathaus
Casa Sfatului poate că este cel mai vizitat obiectiv turistic din oraș, însă nu are o reputație care să îi facă cinste.
Apărută în 1420, clădirea a „prins” perioada Evului Mediu, atunci când clădirile erau în proprietatea breslelor săsești. Totuși, înainte ca ea să apară, acolo era un magazin de desfacere pentru blănari. Însă, primăria a instituit ca această clădire să devină una pentru „acordarea dreptății”, adică a sfaturilor (traducere în germană a cuvântului „rat”). Totul se petrecea pe timpul zilei.
Noaptea, istoria se schimba. Atunci, Casa Sfatului, devenea un loc de tortură și execuție care a fost, apoi, extins cu un turn și etaj, dar și un ceas care susținea bătăile clopotului. După ce se pronunțau sentințele capitale, urma execuția.
Ceasul este un supraviețuitor al vremurilor
Ceasul din turn a apărut în 1516. Mecanismul său de funcționare semăna cu cel al ceasului din Cetatea Sighișoarei. Mai exact, o păpușă bătea gongul la ore fixe.
În secolul XVIII-lea, a avut loc un incendiu istoric pentru oraș care a făcut ca acest ceas să fie înlocuit în jurul mecanismului. Timpul a trecut peste el, iar în 1690 habsburgii au ocupat militar orașul. Ei au amenințat cu distrugerea satului. De ce?
Comandantul armatei austriece locuia vis a vis de Casa Sfatului. El avea un papagal deranjat de zgomotul ceasului. Drept urmare, căpitanul a dat ordin ca toate gunoaiele să fie adunate în Piața Sfatului până când vor reuși să oprească sunetul ceasului. Totuși, localnici s-au răzvrătit, iar ceasul a rămas funcțional.
Pauza din viața clopotului
Cel mai vechi clopot în oraș datează din 1520. Circa 170 de ani mai târziu, el a fost distrus de marele incendiu și înlocuit.
Ca să acționezi clopotul în primii săi ani, trebuia să folosești două ciocane din mecanismul ceasornicului și să te uiți la ele cum băteau la fiecare sfert de oră. Doar că, în 1960, mecanismul a fost oprit.
Se presupune că zgomotul său era peste limita tolerabilă, prin urmare clopotul a fost demontat după ce locatarii au făcut plângeri legate de zgomotul creat de el pe timp de noapte.
Totul a durat până în 2010, când clopotul a fost readus la funcționare și a devenit atracție turistică.
Atracția Casei Sfatului
Pentru turiști, Casa Sfatului este o oază de istorie, fascinație și explorare a stilului baroc. Pe lângă acestea, turiștii vor să vadă și spectacolul de la ora 18:00, atunci când se înserează și are loc jocul Trompeților. Ca locuitor al Brașovului, cu siguranță știi la ce ne referim.
Casa Sfatului este fascinantă atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric. Hai să facem un test. Mergi mâine până acolo şi imaginează-ți cum prinde viată istoria. Nu-i așa că e și mai spectaculos?
***
Autor: Monica Olănescu