În ce anotimp e mai bine să îți ridici casa din cărămidă?

de |

În ce anotimp e mai bine să îți ridici casa din cărămidă?

Dacă de-abia aștepți să te muți în noua ta casă din cărămidă, se înțelege că o vrei construită cât mai repede în limita bugetului de care dispui. Dacă actele sunt în regulă și poți demara lucrările, stabilește o strategie și identifică anotimpul ideal pentru a pune prima cărămidă.

Majoritatea proprietarilor de teren care plănuiesc să își construiască o casă ascultă din păcate de informații neoficiale care nu sunt întotdeauna cele corecte și înțelepte din punct de vedere al calității construcției, al calității locuirii și implicit al calității vieții.

Tu apleacă-ți urechea mai degrabă la sfaturile specialiștilor, prin care sunt demontate miturile care planează în legătură cu zidăria, izolațiile, dulgheria ș.a.m.d. Mituri care există cu duiumul și care pornesc fie de la înțelegerea incorectă a unor informații, fie de la exemple particulare sau excepții trecute în plan general și considerate universal valabile.

Dacă îți ridici casa în toamnă, o tencuiești și îi construiești și acoperișul, înseamnă că o lași la roșu peste iarnă și în primăvară ajungi cu ea în faza la gri, pentru ca vara-toamna să o ai la cheie și să nu îți mai rămână decât să o mobilezi. Așa fac mulți români, gândindu-se, poate, că materialele de construcție precum caramida ar fi mai ieftine toamna și la fel și manopera percepută de zidari și ceilalți meseriași în construcții.

Dar dacă ți-ai ridica această casă la roșu încă din vară?

Dacă ai devansa puțin etapele pentru a putea ajunge cu ea la gri în toamnă? Varianta aceasta este mai bună, pentru că:

  • ai ocazia să o lași cel puțin patru luni așa, pentru ca betonul să se întărească perfect (chiar dacă zidăria e portantă și pe post de buiandrug folosești cele mai bune materiale, cu înveliș ceramic);
  • ai ocazia ca în primăvară să avansezi cu finisajele despre care știi că nu vor suferi în timp crăpături sau infiltrații;
  • ai ocazia să fii liniștit pe perioada Sărbătorilor de iarnă, știind că în prima zi de primăvară deja vei avea casa la gri, spre deosebire de vecinii tăi care abia atunci se vor apuca de treabă.

Desigur că un astfel de proiect angrenează toată familia, iar bugetul pentru noua casă nu poate fi alocat la discreție astfel încât să faci lucrurile doar când vrei. Totuși, este bine să ții cont de faptul că o casă care are timp să se „așeze” devine mai trainică și te scutește de renovările costisitoare de peste ani.


Articol publicitar