Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra? – Partea a II -a

de |

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra? – Partea a II -a

Dacă veniți în Brașov, e musai să vizitați acest splendid monument al arhitecturii gotice. Dacă l-ați vizitat deja, avem câteva lucruri interesante de relatat despre acest edificiu. Continuare Părții I. 

4. Recorduri deținute

Biserica Neagră este asociată cu o serie de recorduri care i-au adus faima de-a lungul timpului:

  • Cel mai mare locaș de cult din Europa de Est, având o capacitate de cca. 5000 de persoane.
  • Aici se află cea mai mare orgă mecanică funcțională din Sud-Estul Europei, având aproape 4000 de tuburi.
  • Săptămânal au loc concerte de orgă în Biserica Neagră, acestea putând fi vizitate și de turiști.
  • În singurul turn al bisericii se află unul din cele mai mari clopote din Europa, de 6,3 tone.
  • În incinta bisericii se află și cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa de Sud Est, majoritatea fiind donații ale vizitatorilor.
  • În interiorul bisericii există zeci de obiecte de artă, care datează încă din perioada Evului Mediu, pe care vizitatorii le pot vedea.
  • Biserica Neagră este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din Europa, cu peste 200.000 de turiști care îi trec pragul anual.

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra?

5. Legendele statuii copilului aplecat

Pe cornișa Bisericii Negre se află o statuie a unui copil aplecat, ca și cum s-ar uita în jos, înspre trecători.
Această statuie misterioasă nu este atestată documentar, însă datează din perioada de restaurare a bisericii în urma incendiului din 1689. Deoarece nu se cunosc aproape deloc informații despre această statuie, s-au ivit o serie de legende, presupuse adevărate de unii brașoveni.

Una dintre aceste legende spune că statuia este realizată în memoria unui tânăr care ajuta cu lucrările de zidărie. Acesta fusese un ucenic al unui zidar care s-a dovedit a fi mai talentat, fapt care a stârnit invidia meșterului. De aceea, în momentul în care tânărul s-a aplecat să privească în jos, a fost împins de meșter.
Însă, povara morții copilului a fost greu de suportat. De aceea, zidarul care l-a împins i-a ridicat o statuie din locul de unde s-a petrecut tragedia, după care și-a denunțat crima, fiind condamnat la moarte.

O altă legendă este despre fiul unuia dintre meșterii care lucrau la reabilitarea bisericii. Acesta s-a urcat pe acoperiș când nu a fost văzut și, din neatenție, a căzut și a pierit pe loc. Statuia ar fi realizată chiar de tatăl său, copilul aflându-se în poziția în care a fost văzut ultima oară.

Cu toate acestea, nu putem ști adevăratul motiv al existenței acestei statui. Totuși, putem observa, la o plimbare prin centrul vechi al Brașovului, multe statui similare pe acoperișurile clădirilor, reprezentând copii sau oameni care privesc în jos. Multe dintre ele sunt parțial deteriorate, însă au un stil similar.

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra?

6. Cimitirul din curtea bisericii

În curtea Bisericii Negre, în 2012-2013, au fost efectuate săpături arheologice care au scos la iveală existența unui cimitir.

Aici, arheologii au descoperit peste 1400 de morminte și multe obiecte de valoare istorică. O parte din plăcile funerare datează din secolul al XVIII-lea, însă mormintele sunt mult mai vechi. Există chiar speculația că unele morminte sunt mai vechi de 1235, anul primei atestări documentare a orașului Brașov.
Este posibilitatea ca, în curtea Bisericii Negre, să fi existat o comunitate încă dinainte de înființarea propriu-zisă a orașului.

Te-am făcut curios să vizitezi Biserica Neagră? Noi sperăm că da! Vino la Brașov și include și acest impresionant monument nemuritor într-una din plimbările tale.

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra?

 

Articol scris de Cătălin Ionașcu 
Imagini: sideridisdimitrisworldriderthewanderlustkitchenSarah Michelle